Američka vojska uči ruski!

0

Ruski jezik ubuduće deo treninga američkih marinaca

 

Prema pisanju lista, ovu odluku donelo je američko Ministarstvo odbrane, jer je zaključeno da uspeh raznih misija u inostranstvu zavisi od sposobnosti vojnika da komuniciraju na jezicima zemlje u kojoj se nalaze.

 

List ističe da je najinteresantnije to što je ruski jezik među onima čije je znanje "hitno potrebno" u američkim snagama.

 

Poznavanje običaja i kulture

 

Potpukovnik američke vojske Pol Valecuela, koji je zadužen za sprovođenje "jezičkog programa" u vojnom vazduhoplovstvu, istakao je da uspešnost misije u nekoj zemlji zavisi od toga koliko se shvate običaji i kultura naroda i govori njihovim jezikom.

Prema potpukovnikovim rečima, oko 4.300 vojnika trenutno dobija "jezički dodatak".

"Izbor jezika koje treba znati u američkoj vojsci govori mnogo. Pomoću toga se mogu predvideti obasti u kojima bi Vašington mogao biti aktivan.

 

Ukoliko pogledamo listu jezika koji su preporučeni pilotima američkog vojnog vazduhoplovstva – možemo videti da su tu i ruski i čečenski, kao i jezici onih naroda koji žive na Kavkazu poput azerbejdžanskog, jermenskog i gruzijskog", rekao je stalni predstavnik u Rusiji Dmitrij Rogozin.

 

Prema njegovoj oceni, to znači da će SAD u bliskoj budućnosti možda obratiti posebnu pažnju na region Kavkaza.

 

On, međutim ne vidi mogućnost ozbiljnih sukoba između Rusije i NATO, ali "ne zbog toga što je Alijansa prijateljski nastrojena prema Moskvi već što Rusija poseduje moderno nuklearno naoružanje."

 

Rogozin je upozorio da je moguće da će pokušati da Rusiju "uvuku u sukobe preko trećih strana, kao što se to dogodilo u avgustu 2008. godine kada je neko rekao gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju da zauzme agresivniji stav prema Južnoj Osetiji."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here