Demonstracije protiv rata sa narkokartelima

0

Kalderon je danas stigao u Sijudad Huares sa američkim amasadorom u Meksiku Karlosom Paskvalom da bi razgovarali sa gradskim zvaničnicima i pokušali da uvere Meksikance i Vašington da je rat protiv narkokartela najbolji način da se zaustave njihovi međusobni okršaji, javio je Rojters.
 

"Kalderon nema pojma o čemu govori. On živi na drugoj planeti. Rekli smo mu da ne želimo više vojnika, a on je poslao još. Dosta nam je svega, gospodine predsedniče", kazala je Susana Molina, jedna od onih koji su se okupili da izraze protest protiv mera koje preduzima vlada.
 

Pokušava da uveri svoje sunarodnike da je rat protiv narkokartela najbolji način da se zaustave njihovi međusobni okršaji: Felipe Kalderon

U Sijudad Huaresu juče su ubijeni žena zaposlena u konzulatu SAD i njen suprug, a meksička policija je za napad optužila narkokartel iz Huaresa koji kontroliše krijumčarenje kokaina u regionu, ali motivi, za sada, nisu jasni.
 

U odvojenom napadu ubijen je i meksički državljanin, suprug žene koja je, takođe, radila za američki konzulat u Sijudad Huaresu, dok je njihovo dvoje dece ranjeno.
Oba bračna para vraćala su se sa istog prijema u konzulatu, prenele su agencije.
Nekoliko meksičkih narkokartela bore se oko teritorije i puteva droge i okršaji među njima izbijaju skoro svakodnevno.
 

Kalderon je najavio odlučnu borbu protiv narkokartela, u čijim obračunima je život izgubilo skoro 19.000 ljudi, od kako je došao na vlast 2006. godine.
Oko 45.000 vojnika i federalnih policajaca angažovano je u toj borbi širom zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here