Tanjug
Kristofer Hil i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u Beogradu američkog ambasadora Kristofera Hila, koji mu je preneo da se od Srbije očekuje jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi, kako je rekao, ruske agresije na Ukrajinu.

Hil je istakao i da se od Srbije očekuje i potpuna posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu.

Vučić je zahvalio Hilu na podršci koju SAD pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Hil je ponovio podršku evropskim integracijama celog regiona zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju ovaj region.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

Vučić je posebno naglasio prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji, što ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

5 COMMENTS

  1. Kada vi osudite svoje agresije i ne priznate Kosovo i Metohiju kao nezavisnu onda mozemo pricati a do tada cao

  2. Fak_USA_NATO_UK_EU: Nema potrebe za komentarom. Sve je jasno i sve pise u imenu tvog profila:)
    Kad budes koristio rusku tehnologiju i odselis za NOVOSIBIRSK – onda se javi. A do tada: CIAO ragazzo!

  3. hil koji direktno ucestvovao u slomu jugoslavije sad trazi da osudimo rusiju zato sto su nas bombardovali osiromasenim uranijumom, pre toga osakatili sankcijama i napokon izvrsili agresiju na suverenu zemlju. i priznali kosovo. to se samo moze resiti spustanjem diplomatskih odnosa sa sad na nivo otpravnika ili jos bolje na konzularne odnose.

  4. Pa dobro, koliko se ja sećam, Srbija je to osudila na UN, ćak je glasovala i, da se Rusija izbaci iz nekog njihovog tela za ljudska prava, kako bi moglo da bude još jasnije? Nego ne kenjajte više i siđite sa svog piedastala i sagledajte stvari realno! Šta bi vi, da Srbija crkne samo zato, da ugodi vama? Prošla su ta vremena, nijedna normalna država vas više ne sluša, jer vama nije nikad dosta!

  5. Svugdje se mesate u sve suverene
    derzave a nikom ne dozvoljavate da
    se mesa i donosi odluke u vašoj državi
    Dosta vise sa tom odvratnom politikom koju vodite vi i EU !
    Za sve ratove koji su se desili i desavaju vi ste krivi !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here