Američki đak na obali La Manša

0

Senćanski, koji je pre četiri godine pobedio na "Sprajtovom" takmičenju u zakucavanju na teritoriji Srbije, za nagradu je dobio večeru sa NBA zvezdom Predragom Stojakovićem, koji je u to vreme još igrao za Sakramento Kingse. Bilo kako bilo, mladi Zrenjaninac je proveo nezaboravan dan i veče u tadašnjoj Pedjinoj kući u Sakramentu.

PRELEPO U LE PORTELU: Dejan Senćanski u dresu istoimenog kluba

 

 

– Kad se toga sada setim, zaista mi je bilo predivno. Peđa se trudio da me uputi u sve tajne američke košarke i uopšte života u ovoj zemlji, pošto sam ja baš tada došao da studiram i igram košarku u koledžu. Uspešno sam završio studije biznisa i postao diplomirani menadžer u sportu, a na moje iznenađenje, prošlog leta menadžeri su, fascinirani statistikom koju sam imao, počeli da me saleću i nude primamljive ponude.

 

Aplauzi za zakucavanje

 

Dejan igra odlično, na parketu u proseku provodi od 27 do 30 minuta i postiže 13.3 poena po utakmici i najbolji je šuter za tri poena u ekipi sa 49 procenata ubačenih trojki, petoplasirani je na listi najboljih strelaca prvenstva i jedan od najboljih skakača sa prosečno četiri skoka po meču.
– Statistički podaci su jedno, ali ono što je važnije je da igram dobro, atraktivno, a to publika voli. Svako moje zakucavanje, a ima ih na svakoj utakmici bar tri-četiri, nagrade ovacijama i salvama aplauza. To, naravno, godi i diže moral, tako da kada sve saberem moram priznati da mi je zaista lepo i da ovde uživam – ističe Senćanski.

Jednu takvu, zaista nisam mogao da odbijem i prihvatio sam poziv francuskog drugoligaša Le Portela, koja se silno pojačana bori za ulazak u elitu. Trenutno smo trećeplasirani i već smo obezbedili ulazak u plej-of. Odatle imamo realne izgleda da izborimo plasman u Prvu ligu Francuske i tako ostvarimo zacrtani cilj – priča Senćanski za vreme posete roditeljima, ocu Ivanu, nekada takođe uspešnom košarkašu, mami Dubravki i mlađem bratu Vladimiru.
 

Nije sve u parama

 

Dejanove dobre igre nisu ostale nezapažene.
– Imam nekoliko ozbiljnih ponuda iz nekoliko francuskih prvoligaških ekipa, ali mi se ne ide, s obzirom da su finansijski uslovi iz ugovora sa Le Portelom sjajni. Savladao sam i francuski jezik, pored već odličnog engleskog. Tako sam skoro siguran da i narednih sezona neću napuštati francusko tle, obzirom da se u ovoj zemlji igra sve bolja i atraktivnija košarka, a uslovi za lep i lagodan život su više nego sjajni – poručio je Dejan.

– Le Portel je lep gradić na obali La Manša. Nalazi se nedaleko od tunela koji Francusku spaja sa Velikom Britanijom. Ono što je još posebno zanimljivo da grad, iako sa samo nekoliko hiljada stanovnika, ima prelepu plažu i leti je prava meka za turiste iz svih krajeva Francuske, pa i sa Ostrva. Košarka je ovde sport broj jedan, igrači su lokalni junaci, a ja kao jedan od najboljih u ekipi, zaista uživam u slavi i lovorikama. Pored mene u klubu koji ima tradiciju, jer je osnovan davne 1920. igraju još dva Amerikanca i jedan Senegalac, dok su ostali saigrači Francuzi. Igramo lepu i atraktivnu košarku, a redovno na utakmicama imamo po 2.000 navijača, koji su veoma bučni, strastveno navijaju – dodaje Dejan uz napomenu da osim ambicija za ulazak u Prvu ligu Francuske, klub gaji nadu da bi mogao osvojiti nacionalni kup, jer se već plasirao u samu završnicu, među četiri najbolja tima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here