pixabay.com
Ilustracija

Zapadne zemlje ne nameravaju da odustanu od pokušaja da ograniče maksimalne cene naftnih derivata koje Rusija izvozi na svetsko tržište, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je upitan da prokomentariše da li u Vašingtonu ideju ograničenja cene ruske nafte smatraju neuspešnom u svetlu vesti da se ruski energent prodaje po ceni iznad maksimalne određene (60 dolara po barelu).

“Mi ipak smatramo da je ograničenje cena koristan i održiv instrument. I ukoliko bude potrebno, biće preduzete mere da se koriguje. Razgovarali smo o tome sa saveznicima i partnerima. Prema tome, nemamo osećaj da će ograničenje cena kao instrument nestati. Danas nemam šta da kažem o bilo kakvim promenama”, odgovorio je Kirbi.

Kako je dodao, Sjedinjene Američke Države, koje su i same odustale od kupovine ruske nafte, žele da ograničenje cene poštuju i svi ostali kupci.

“Sećate se, ideja je bila da se ruska nafta skloni sa tržišta i da se minimiziraju prihodi (ruskog budžeta od njenog izvoza)”, rekao je Kirbi.

Prethodno je zamenica ministra finansija Velike Britanije Džoana Pen kazala za Rojters da London razgovara sa ostalim zemljama G7 o efikasnosti ograničenja cena ruske nafte i mogućnosti njenog revidiranja s obzirom na promene na svetskom tržištu.

U decembru 2022. godine Putin je potpisao ukaz o zabrani isporuka ruske nafte i naftnih derivata kupcima koji poštuju granične cene, a zadržao je pravo da donosi posebne odluke o isključenju jednog broja isporuka iz ukaza.

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

3 COMMENTS

  1. Ovaj plan ima za cilj smanjenje prihoda ruske vlade od izvoza nafte, a zapadne zemlje su već uvele sankcije u vezi sa ovim pitanjem. Zamenica ministra finansija Velike Britanije Džoana Pen razgovara sa zemljama G7 o efikasnosti ovih sankcija i mogućim prilagodbama u svetlu promena na svetskom tržištu.

  2. Što je babi milo ,to joj se i snilo !
    Uzalud im trud,Rusija ima otvoreno tržište 3 puta veće od svih ovih iskompleksiranih zapadnih budala !

  3. Apsolutni idioti. Kolika je tražnja za Ruskom naftom, činjenica da su Rusi privremeno ogranicili izvoz, ovih dana. A cene rastu, rastu, i brzo će dostići nivo od 120 dolara za barel. Na kraju, na koga će b
    iti prevaljen povećan trošak. Naravno na krajnje potrošače, a Rusi će dodatno ostvariti ekstra profit, kao i pojedine zapadne multikompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here