EPA/Yoan Valat
Novak Đoković

Kada je stigla informacija da je Novak Đoković uputio molbu za izuzeće za ulazak u SAD, niko zapravo nije ni slutio kako je izgledala borba srpskog asa da dobije dozvolu da igra u Indijan Velsu i Majamiju.

Metju Futerman, novinar “Njujork tajmsa” otkrio je na koje je sve načine Novak pokušao da dobije ovu bitku van terena.

Đoković nije želeo da govori previše o molbi koju je uputio Amerikancima povodom dolaska u tu zemlju, a odgovor je čekao sve do početka turnira u Indijan Velsu, kada je pre žreba objavljeno da najbolji teniser sveta neće igrati na tom Mastersu.

Kako je tekao proces pregovora između Novaka i američkih vlasti otkrio je Metju Futerman koji je objasnio da je u sve bili uključena i čuvena teniserka Bili Džin King.

“Očajnički je želeo da igra i tako je započeto sa telefonskim pozivima i lobiranjem kod ljudi za koje su Đoković i njegov tim znali da imaju konekcije sa Bajdenovom administracijom, uključujući i Bili Džin King, jednu od najboljih teniserka svih vremena”, napisao je Futerman.

Proslavljena Amerikanka bila je u kontaktu sa Bajdenovom administracijom jer je prethodno radila na zakonu koji teniserkama omogućava jednaka prava u sportu. U pregovore je bila uključena i organizacija PTPA čiji je osnivač Novak.

“Bili Džin King, koja je radila sa Bajdenovom administracijom prošle godine na proslavi 50 godina ključnog zakona koji garantuje ženama u Americi jednaka prava u sportu, obratila se svojim kontaktima u Beloj kući u Novakovo ime. Kontakte je koristio i PTPA”, objasnio je američki novinar.

Ostvaren je kontakt i sa Kenom Solomonom, izvršnim direktorom „Tenis čenela“ koji se pridružio ovoj velikoj borbi van terena.

“Đoković i Artaldi su direktno kontaktirali Kena Solomona, izvršnog direktora ‘Tenis čenela’, čoveka koji je sakupio velika sredstva za predsednika Bajdena i Baraka Obamu. Solomon je počeo da zove najviše zvaničnike Bajdenove administracije da se izjasne o Đokovićevom slučaju, tvrdeći da je zabrana ulaska u SAD nepravedna i da bi Đokovićevo prisustvo značajno povećalo posećenost na Indijan Velsu i ekomonomiju Floride”, piše Futerman.

Prema poslednjim informacijama Novak u Ameriku neće moći da uđe do 11. maja, što znači da će propustiti i turnir u Majamiju. Međutim novo pismo na adresu američkog predsednika Džozefa Bajdena stiglo je od Rona Desantisa, guvernera sa Floride, koji ga poziva da promeni odluku kako bi srpski as mogao da igra u Majamiju.

Masters u Majamiju počinje 19. marta, a ukoliko ne dobije dozvolu Đoković će na teren tek u aprilu.

1 COMMENT

  1. Proglasiti americkog ambasadora personom non grata i odma bi citali sve podli amerikanci…pih gamad… .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here