Pixabay.com

Američki proizvođač električnih vozila Lucid saopštio je da je otvorio prvu međunarodnu fabriku u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, na osnovu sporazuma o elektrifikaciji vodećeg svetskog izvoznika nafte.

Lucid je prošle godine najavio planove za izgradnju fabrike u Džedi, rekavši da je Saudijska Arabija potpisala ugovor o kupovini do 100.000 svojih vozila u periodu od 10 godina.

Rijad je usvojio ambiciozan plan koji treba da ublaži dominaciju naftnog sektora u privredi, poverivši sprovođenje državnom stabilizacijskom fondu, najvećem akcionaru Lucida. Fond poseduje nešto više od 60 odsto akcija američke kompanije, piše poslovni.hr.

Oni su akcije kupili u maju, u ponudi za odabrane investitore, izdvojivši za transakciju 1,8 milijardi dolara.

Pogon AMP-2 u gradu King Abdullah Economic City će sklapati Lucid Air, luksuznu električnu limuzinu, sa početnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 5.000 automobila. U kasnijim fazama, fabrika će povećati godišnju proizvodnju na 155.000 vozila.

Lucid trenutno proizvodi automobile u svojoj fabrici u Arizoni.

Novi objekat signalizira ulazak Saudijske Arabije u proizvodnju električnih automobila, u kojoj trenutno dominiraju kineske i američke kompanije. Kraljevina je prošle godine javnosti predstavila prvi brend električnih vozila Ceer i najavila ulaganje od šest milijardi dolara u kompleks fabrika koje će proizvoditi čelične ploče i metale za baterije e-automobila.

Tesla takođe navodno razmatra proizvodnju u Saudijskoj Arabiji, primećuje Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here