Tanjug

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD i politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da Albanci svojim potezima deluju kao da ih je neko iz Vašingtona savetovao da odugovlače dijalog sa Srbijom, u nadi da bi ih Džozef Bajden, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, ojačao i dao im novu ponudu.

Na pitanje da li je Srbiji u Briselu postavljen ultimatum u vezi sa Kosovom, Kesić kaže da u to ne veruje, jer bi to istovremeno značilo da pregovori ne postoje.

– Ne verujem u ultimatum Srbji za KiM, jer oko njega bi morao da postoji konsenzus u EU, ili bar između Francuske i Nemačke, a i realna pretnja silom. Nema odlučnosti u EU za takav potez. To bi značilo da nema ni pregovora – kaže Kesić.

Govoreći od odnosima na relaciji EU-SAD-Nemačka, on je ukazao da već dugo nema saglasnosti između SAD i EU, odnosno Nemačke, oko pravca pregovora.

– Videli smo i sabotažu kada je podignuta optužnica protiv Hašima Tačija uoči zakazanih razgovora u Vašingtonu. Postojala je zavera protiv predsednika Trampa između Tribunala i dela establišmenta, koji lansiraju da je ova administracija narušila temelje odnosa ne samo prema Balkanu već i u mnogo važnijim pitanjima – kaže Kesić.

Smatra da se, imenovanjem Ričarda Grenela za specijallnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, Trampova administracija ponovo uključila u dešavaja na Balkanu.

– Grenel uživa poverenje Trampa, a time stiče i autoritet, ali je u sukobu sa Berlinom i Angelom Merkel još otkad je bio ambasador SAD u Nemačkoj. To najavljuje da SAD ne računaju previše na EU, ali ni na Prištinu. Grenel je stekao poverenje u sprskog predsednika Aleksandra Vučića, jer se uverio da je on iskreno za kompromis. Pritom, politička situacija u Beogradu je jasna, za razliku od Prištine. Za Grenela je važna dobra volja Beograda za ekonomski sporazum, ali i rešavanje težih pitanja. Ako Tramp pobedi, pozcijija Srbije je jaka i zbog ličnog poverenja – navodi Kesić.

Prema njegovom mišljenju šanse Donalda Trampa za reizbor su povoljne.

– To je u suprotnosti sa anketama, ali valja imati na umu da su one pokazale koliko su nepouzdane još na prošlim izborima, kada su sve, sem jedne manje, predviđale pobedu Hilari Klinton. Istovremeno, Tramp je na strani reda i mira tokom nasilnih protesta u državama SAD koje ujedno odlučuju i o izborima, u Ohaju, Pensilvaniji, Mičigenu. Podržava policiju protiv nereda i rušenja imovne. To je u velikoj suprotnosti s Bajdenom koji se plaši da se izjasni oko ovog važnog pitanja, jer njegovi glasači predvode ove proteste. Pandemija je velika briga Amerikanaca, ali im je veća od čega će da žive, da li će zbog krize ostati bez kuća. Tramp im u ovom okolnostima uliva poverenje za konsolidaciju ekonomije – navodi Kesić.

Eventualna pobeda Bajdena, kako navodi, ne bi SAD vratila u stare tokove prema Srbiji, jer SAD više nisu ono što su bile ni pre četiri, već ni pre godinu dana pre pandemije koronavirusa. Problem je što neki veruju u poredak koji su gradili, a on nestaje, smatra Kesić.

Upitan da prokomentariše otvaranje tajnih dokumenata u predsedničkoj bibioteci Bila Klintona u kojima se pominje opcija mirnog odvajanja RS od BiH i deljenje Kosova na zone, Kesić navodi da se polako dolazi do trenutka kada će i SAD i EU morati da prihvate da njihova politika nemenjanja granica ne može da opstane.

– Ni ranije, a ni sad, nisu mogli da ih garantuju. EU i SAD su uvek isticali pitanje srpskog nacionalizma, dok su svojim pristupom sve druge nacioonalizme jačali. To je bila kočnica za eksperimente kakvi su BiH i pokušaj stvaranja nezavisnosti Kosova. Uspeha neće biti ako se ne napusti ideja jakih centralnih država. Jedina šansa je visoki nivo decentralizacije – smatra Kesić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here