Ana imala jače živce od Jelene

0

 

MEČ DANA: Ana i Jelena pred početak duela u 1. kolu

 

  

U najzanimljivijem meču drugog dana turnira Ivanovićeva u trećem setu nadigrala Dokićevu i pobedom najavila uspešniju 2010. godinu.

 

Ana Ivanović je otvorila novo poglavlje karijere. U nadi da će što pre zaboraviti 2009, u kojoj nije osvojila nijedan turnir, i u 2010. se vratiti u svetski teniski vrh, startovala je u Brizbejnu i – pobedila. U prvom kolu savladala je Australijanku srpskog porekla Jelenu Dokić sa 2:1 (7:5, 1:6, 6:3), posle jedan čas i 40 minuta igre..

Duel Ane i Jelene bio je najzanimljiviji meč drugog dana WTA turnira u Brizbejnu. Ako su australijski mediji nagađali kome će publika biti naklonjena, onda je ta dilema otklonjena još kod predstavljanja igračica, a dupke puna arena "Pat Rafter" se većinom stavila na Jeleninu stranu.
Prvi susret Ane i Jelene nije obeležila neka vrhunska igra i pre bi se reklo da je pobedila ona koja je manje grešila, a to je bila Ana.

Brojne obostrane duple servis greške, Anino mučenje u nekoliko navrata da pravilno izbaci lopticu kod servisa i vidna nervoza kod obe igračice obeležili su veći tok meča.

U prvom setu je prvi brejk napravila Jelena u petom gemu. Kada je u sedmom, kod rezultata 4:2 u gemovima, na Anin servis povela sa 30:0, učinilo se da će Jelena dobiti prvi set, ali je onda sopstvenim greškama pomogla Ani da ona prva stekne prednost. Ana je u osmom i 12. gemu oduzela servis Jeleni, koja je u oba ta gema napravila po dve duple servis greške. Prvi set je završen rezultatom 7:5 za Anu.
Drugi set je u potpunosti pripao Jeleni, koja je četiri puta napravila brejk, a Ana samo jednom, pa je epilog bio očekivan – 6:1.

U odlučujućem setu prvi brejk napravila je Ana u petom gemu, Jelena je uzvratila u šestom, a Ana ponovo oduzela servis protivnici u sedmom. I u tom gemu Jelena je napravila dve duple servis greške. Ana je zatim osvojila gem na svoj servis, povela sa 5:3, a u poslednjem, na Jelenin servis, imala je tri meč lopte od čega je realizovala drugu za konačnih 6:3 u trećem setu.

Enan kao nekad

 

I Žistin Enan je pobedila u Brizbejnu. Belgijanka je bila bolja od Ruskinje Nađe Petrove sa 2:0 (7:5, 7:5).
Enan, sedmostruka osvajačica grend slem titula, u maju 2008. godine se povukla, posle 117 nedelja na prvom mestu NjTA
liste. Osvojila je 41 turnir, dva puta je trijumfovala na završnim turnirima, a osvojila je i zlatnu olimpijsku medalju 2004. godine.
U septembru je saopštila da se vraća na teren, a organizatori Australijenopena, na kojem je trijumfovala 2004. godine, ubrzo su joj poslali "vajld kard".

Na konferenciji za novinare Jelena je rekla da nije razočarana, jer je to prvi meč ove godine, pred toliko gledalaca i još protiv Ane protiv koje nije igrala ranije…
– Igrala sam dobro, ali je moglo biti bolje – rekla je Jelena.
– Servis me je izneverio u prvom setu, u kojem sam imala mnogo šansi.
Jelena je rekla da je Ana bolje vraćala servise od nje, a da ona nije imala uspeha na tom planu, da je dosta naučila iz ovog meča i da slične greške neće ponoviti.
– Zadovoljna sam, jer je pre dve godine Ana bila prva na svetu, ja uopšte nisam igrala, a danas smo igrale u tri seta – zaključila je Dokićeva.
Ana je pred novinarima rekla da je Jelena igrala vrlo dobro i da je znatno poboljšala kondiciju i servis, a onda se osvrnula na svoju igru.
– Uživala sam u igri. Servirala sam i kretala se bolje nego u poslednjim mečevima prošle godine. Odlično sam se spremila za novu sezoni i imam samopouzdanje.

Drugoj najbolje rangiranoj teniserki Srbije u drugom setu u potpunosti je pala koncentracija, što je Jelena iskoristila…

– Povukla sam se i izgubila na intenzitetu, bespotrebno sam igrala defanzivno. Trener Sven (Greneveld) mi je tada rekao da moram da krenem napred i pokušam da dominiram. Zadovoljna sam rezultatom.

PODRŠKA: Anini navijači u Brizejnu
 

Još jednom je Ana istakla da su pripreme bile duge, da je dosta radila na poboljšanju svoje igre i da se nada da je nešto od toga već viđeno u meču sa Jelenom…

– Cilj mi je da se vratim među 10 najboljih teniserki sveta i da na kraju sezone igram na završnom turniru – dodala je trenutno 21. teniserka sa WTA liste, koju je sa tribina bodrio dečko, golfer Adam Skot. – Prošla godina mi je bila izuzetno teška, ali i poučna, jer sam naučila mnogo i postala mentalno jača.
Ana će, kao treći nosilac, u drugom kolu igrati protiv 20-godišnje Švajcarkinje Timee Baščinski, 53. na WTA listi.

   

Rezultati 1. kola turnira u Brizbejnu:

 

žene:
Enan (BEL) – (2) Petrova (RUS) 7:5, 7:5
(3) Ivanović (SRB) – Dokić (AUS) 7:5, 1:6, 6:3
Pavljučenkova (RUS) – (5) Klejbanova (RUS) 6:4, 2:6, 6:2
(6) Voznijak (CAN) – Voskoboeva (KAZ) 6:2, 6:2
Šavaj (HUN) – Šuai (CHN) 5:7, 6:4, 6:2
Safarova (CZE) – Grenefeld (GER) 6:7, 6:4, 6:1
Vinci (ITA) – Erani (ITA) 6:4, 2:6, 6:2
Bačinski (SUI) – Kudrjavceva (RUS) 6:4, 7:6
Karatančeva (KAZ) – Delakva (AUS) 6:2, 0:6, 7:6
Hantuhova (SVK) – Ivanova (BUL) 6:1, 6:7, 6:1

 

muškarci:
[1] Rodik (USA) – Lučak (AUS) 7:6, 6:2
[2] Stepanek (CZE) – Milman (AUS) 6:4, 6:0
Falja (COL) – [7] Šardi (FRA) 6:4, 6:4
[8] Beluči (BRA) – Čela (ARG) 6:3, 3:6, 6:1
Gaske (FRA) – Nieminen (FIN) 6:3, 4:6, 6:4
Odesnik (USA) – Klemon (FRA) 6:4, 7:6
Žikel (FRA) – Pečner (GER) 6:3, 6:1
Levi (ISR) – Ljodra (FRA) 6:2, 6:0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here