Ana ponovo u top 10!

0

Ana Ivanović se plasirala u četvrtfinale turnira u Stenfordu (beton, nagradni fond 710.000 dolara, pobednici 120.000, plus 470 bodova), pošto je kao peta nositeljka i 11. na WTA listi u prvom međusobnom susretu savladala kvalifikantkinju iz Kanade Kerol Žao sa 6:1, 6:1 za samo 55 minuta. Tako je zakazala četvrtfinalni okršaj sa najboljom teniserkom planete, Serenom Vilijams. Njih dve su do sada igrale šest puta, a jedini trijumf Ana je ostvarila na ovogodišnjem Australijen openu (4:6, 6:3, 6:3), dok se Vilijamsova revanširala u Rimu, takođe u tri seta – 6:1, 3:6, 6:1. Za razliku od srpske teniske lepotice, koja je u Stenfordu već imala dva meča, Serena je u uvodnoj fazi takmičenja bila slobodna, a duel sa Srpkinjom je zakazala pobedivši Čehinju Karolinu Pliskovu sa 6:1, 6:3.
Inače, protiv Kerol Žao, 421. sa svetske rang liste, najzanimljivije je bilo to što je kao studentkinja Stenforda imala veliku podršku svojih kolega, koji su bučno pozdravili svaki njen osvojeni poen, dobar potez. Međutim, statistika je neumoljiva. Iskoristivši pet od šest prilika za brejk, a izgubivši samo 34 odsto odigranih poena (30 od 86), Ivanovićeva je za tili čas preslišala Kanađanku, pa će se za plasman u polufinale nadmetati sa Serenom.
Međutim, šta god da uradi protiv najbolje teniserke današnjice Ana se posle trijumfa na Kanađankom ponovo od ponedeljka vraća u top 10. Sa čak 41 pobedom u 2014. u 52 duela sigurno je da tamo i pripada. Srećno i u nastavku sezone, čija bi kruna trebalo da bude u Singapuru od 17. do 26. oktobra na kome će igrati osam najboljih sa WTA liste. U toj trci Ana je trenutno baš osma iza Marije Šarapove, povređene Kineskinje Li Na, koja će zbog toga propustiti i US open, Rumunke Halep, Čehinje Kvitove, Serene… U trci je još i Jelena Janković na 11. poziciji.
 

Blizu 108. nedelja
Ponovimo: Ana je tako stigla do 41. pobede u 52. duelu ove sezone, čime je ubedljivo prva na listi od svih teniserki. Ispred nje, po broju odigranih mečeva je samo Karla Suares Navaro, koja se izborila za 54 susreta, ali ima četiri trijumfa manje.
Takođe, zahvaljujući ovoj pobedi Ana će se vratiti među 10 najboljih, gde je u karijeri ukupno provela 107 nedelja, od kojih 12 na prvom mestu.

Sigurna Andrea

Nemica srpskog porekla Andrea Petković igra vrlo dobro u Stenfordu. Prvo je kao osma nositeljka bez problema dobila još uvek Hrvaticu Ajlu Tomljanović, a zatim i iznenađenje iz prvog kola, mladu Japanku Osaku
(savladala iskusnu Australijanku Samantu Stosur!) sa 6:2, 6:2 za 63 minuta. Andreu sada čeka okršaj protiv starije od američkih sestara Vilijams, veteranke Venus, koja je protiv oporavljene Beloruskinje Viktorije Azarenke (četvrta "kosturašica") podsetila na nekadašnje partije i slavila sa 6:4, 7:6 (7:1) za 104 minuta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here