EPA/Armando Babani
Angela Merkel

Da Angela Merkel 2015. godine nije primila milion migranata, na području Balkana bi gotovo sigurno izbio novi rat, tvrdi poznati nemački politikolog Herfrid Minkler.

Minkler je u intervjuu za Dojče vele istakao da je Merkel pametno prepoznala da je Balkan “bure baruta evropskog poretka” i da o njemu treba pametno brinuti.

– U poslednje dve godine, i to uz relativno male brojke izbeglica, uz sve te izbegličke kampove u Moriji i drugde, videli smo kako je dovoljno samo nekoliko hiljada izbeglica da te zemlje dovede na ivicu njihovih mogućnosti. Zamislimo samo da je Merkel zatvorila nemačke granice, da je Austrija zatvorila svoje granice, a onda i Mađari – izjavio je ovaj politikolog.

On objašnjava da to znači da bi se na jugoistoku, od Mađarske, Hrvatske, BiH, pa sve tamo do Egejskog mora odjednom našlo pola miliona, možda i više ljudi.

– U toj situaciji bi se komplikovana etničko-konfesionalna ravnoteža koja postoji u tim krajevima, a radi se o prostorima na kojima su se ranije vodili ratovi povezani s raspadom Jugoslavije, u toj meri raspala da bi se moralo računati s opcijom da opet dođe do velikih sukoba i nasilja. Ko zna kako bi se u tom slučaju razvijala spirala nasilja – rekao je Minkler.

On dodaje da je Merkel tada povukla pravi potez.

– I kad se stavimo u kožu jednog racionalnog političara, ili kako je to Merkel rekla da se stvari moraju posmatrati od njihovog kraja, u toj je situaciji bilo sasvim razumljivo da kaže kako je bolje te ljude pustiti u Nemačku, gde su oni i hteli. Odnosno da se nije insistiralo na bezuslovnoj primeni Dablinskog sporazuma, kako bi se sprečilo da Balkan, koji je već i ranije, bio bure baruta evropskog poretka, ne završi opet u neredu – objasnio je Minkler.

Prema njegovim rečima, posebna pažnja posvećena Balkanu ostaće nešto što je do kraja pratilo politiku Anglele Merkel.

– Balkan kao šupljikavi jugoistočni bok Evrope, kao faktor koji ugrožava stabilnost Evrope, kao regija oko koje se Evropljani moraju brinuti, ali na pametan način, to je ono što je pratilo politiku Angele Merkel sve do samog kraja. I zato sam mišljenja da je to sigurno igralo važnu ulogu u donošenju odluke o tome da se teritorija Nemačke iskoristi takoreći kao bazen za alociranje problema koji bi na Balkanu mogao imati opasne posledice –  zaključio je Minkler.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here