EPA-EFE
Kurdi

Kurdske snage samoodbrane oslobodile su teroriste ID-a iz zatvora u Tel Abjadu, na severu Sirije, izjavio je za Sputnjik visoki turski zvaničnik.

Sagovornik agencije istakao je da su turske trupe u ponedeljak ujutro započele napad na zatvor, ali su i pre toga predstavnici Radničke partije Kurdistana oslobodili teroriste, u pokušaju da poseju paniku u regionu.

„Analiza događaja pokazala je da zarobljenici nisu razvaljivali vrata. Čini se da su stražari oslobodili opasne teroriste ID-a, kao što su ranije i pretili da će učiniti“, objasnio je zvaničnik.

Ranije je ministar odbrane Turske Hulusi Akar saopštio da su Snage samoodbrane sirijskih Kurda (RPK-IPG), prilikom povlačenja, povele i pripadnike terorističke organizacije ID, koji su se nalazili u zatvoru u zoni turske operacije „Izvor mira“.

Turska vojna operacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije ID. Turska avijacija je istog dana napala grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here