Antonijević: Vlast mora jasnije da se ogradi od Šešeljevih izjava

0

"Svaka izjava koja sadrži elemente govora mržnje mora biti preispitana"

"Njihove izjave su bile previše blage, bavile su se političkim posledicama ovakvog govora, međutim kada pogledate koje su posledice i reakcije zemalja u regionu, mislim da je neophodno da se na jasan način ograde od toga", rekao je Antonijević za Radio  Slobodna Evropa.

 

On je kazao da političari moraju biti osetljiviji i prepoznati svaku mogućnost da se odnosi u regionu naruše i da zato moraju delovati preventivno.

 

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Srbije treba da preispitaju izjave koje je Šešelj davao po povratku u Srbiju.

 

Antonijević je rekao da svaka izjava koja sadrži elemente govora mržnje mora biti zakonski preispitana i da to što se protiv Šešelja vodi postupak u Hagu ne predstavlja prepreku da se u Srbiji pokrenu drugi postupci.

 

"Postoje razna krivična dela koja su bliska onome što je izricano u javnosti i tužilaštvo može ozbiljno da sve to pregleda i vidi da li ima elemenata rasne ili druge diskriminacije, zbog čega bi i tužilaštvo i sudovi mogli reagovati", kazao je Antonijević i dodao da je neophodno uraditi jer je to nastavak onoga što je viđeno tokom devedesetih godina i na šta je zaboravljeno, dodavši da se nada da efekti neće biti isti kao tada.

 

"Oni moraju reagovati, jer te izjave imaju specifičnu težinu i mogu pogodovati raspirivanju mržnje u Srbiji i regionu", istakao je Antonijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here