pixabay.com

Nakon što je nedavno objavljeno da gorušica povećava rizik od karcinoma jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neprijatnog osećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja posle konzumiranja određene hrane.

Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam prouzrokuju gorušicu, obratite pažnju na sledeće:

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dva puta razmislite da li ćete to preneti i na svoje kuvanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može da iritira sluznicu jednjaka i prouzrokuje da hrana duže stoji u želucu, povećavajući gorušicu.

Pikantne začine zamenite blažim kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana sa visokim sadržajem masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i koje mogu da olabave sfinkter koji štiti jednjak od pojačane želudačne kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, pomorandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu.

S obzirom da imaju visok sadržaj limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj žarenja u grudima.

Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačne sekrecije i opusti donji ezofagealni sfinkter, što omogućava kiselinama da se vrate u jednjak, prenosi Index.hr.

Ako se borite sa gorušicom, pokušajte postupno da smanjite kafu i odaberite napitke kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here