pixabay.com

Bošnjački član predsedništva BiH Denis Bećirović kritikovao je danas predlog Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-BiH o izmeni Izbornog zakona koji se odnosi na izbor članova Predsedništva BiH, koji je izneo Dragan Čović, porukom da su asimetrična rešenja apsolutno neprihvatljiva.

Bećirović kaže da su za BiH “potpuno neprihvatljivi” bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali „nova“ asimetrična rešenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost.

On smatra da bi pristajanje na asimetričan izbor članova Predsedništva BiH imalo nesagledivo štetne posledice za budućnost države.

“Izbor članova Predsedništva BiH regulisan je Ustavom BiH i to pitanje nije moguće rešavati zakonskim izmenama koje bi vodile ka daljim podelama i odstupanjima od zajedničkih evropskih vrednosti”, naveo je Bećirović.

Dodao je da je obaveza BiH da sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te da uklanja sve diskriminatorske odredbe.

“Zato i strukturu Predsedništva BiH, način izbora i nadležnosti treba regulirati na celovit način. Predlog po kojem bi se dva člana Predsedništva BiH birala s kompletne teritorije jednog, odnosno drugog entiteta, dok bi izbor trećeg zaviso od broja glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, predstavlja ne samo vrhunac asimetrije već i direktno negira presude Evropskog suda za ljudska prava koje nas obavezuju na našem evropskom putu. Štaviše, takav predlog je dijametralno suprotan osnovnim demokratskim načelima o neophodnosti poštivanja jednake vrednosti glasa svakog birača”, naveo je Bećirović.

Naglasio je, između ostalog, da je u smislu pristupa evropskim integracijama, neophodno prihvatiti princip opšteg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog prava glasa, a to, pre svega, znači prihvatiti princip “jedan čovek – jedan glas – jednaka vrednost”, uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Bećirović smatra da reformisanje izbornog sistema u BiH treba tražiti na tragu ukupnih evropskih i generalno demokratskih dostignuća.

“Etnokratske političke elite se nalaze u procepu između vlastite želje za održanje statusa quo i onoga što obećavaju međunarodnoj zajednici. Taj pristup nas drži u stanju permanentne krize. Na sceni je sukob dve političke koncepcije: etno-teritorijalne koja zagovara ekskluzivni status i primat etničkih grupa, te građanske (strazburško-briselske) koja daje primat čl. 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ne zaboravimo, ovaj pakt je sastavni deo Ustava BiH”, naveo je Bećirović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Danas smo, kaže, još odlučniji da zaustavimo nove predloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih etničkih podela.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here