ATLIJA

0

 

Atlije potiču iz Plavna kod Knina, odakle se čitaočev deda Đuro, sa tri sina, Obradom, Jovanom i Mihajlom, preselio pre Drugog svetskog rata u Bjelovar. Posle rođenja Milorada, Obradovog sina, oni su se 1984. iz Bjelovara preselili u Biograd na moru gde su sagradili kuću. Posle očeve smrti, 1986, Milorad odlazi u Švajcarsku, gde sada živi sa suprugom i dvoje dece.
 

Majčina familija, iz istog kraja, katoličke je vere, a sa prezimenom Savić. Želeo bi da sačuva uspomenu na svoje poreklo za svoje potomstvo.
 

Prezime Atlija pronašli smo zabeleženo u Kninskoj Krajini u selu Mokro Polje (između Pađena, Oćestova, Radučića i Like). U zaseoku Zavođe, Atlija je, na početku Prvog svetskog rata, bilo šest kuća. Slave Sv. Nikolu i poreklom su iz Bosne, kao i ostale familije u selu – četiri Doselili su se u 16. veku. Atlija ima i u Otonu (između Radljevca i Stare Straže) koji se graniči sa Likom – četiri domaćinstva u to isto vreme i sa istom slavom, Sv. Nikola. I oni su doseljeni iz Bosne, krajem 17. veka – navodi prota S. Nakićenović, autor "Kninske krajine".

 

Interesantno je da u Plavnom, u vreme njegovih ispitivanja pred Prvi svetski rat, nije bilo Atlija. Plavno leži na samoj tromeđi Like, Bosne i Dalmacije, u oblasti kroz koju je stanovništvo fluktuiralo na jednu ili drugu stranu, zavisno od političkih i ekonomskih prilika.
 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

U Bosni nije zabeleženo prezime Atlija, ali postoje muslimani Atlibegovići i Atliagići, kraće – Atlijagić ili Atlija – poreklom iz centralne Bosne. Ovo navodimo jer su age i begovi, u nadiranju prema Lici i Dalmaciji, vodili hrišćansku raju kao štit pred Austrijancima, odnosno Mlečanima. Moguće je da su čitaočevi preci prezime dobili po prisvojnom pridevu "Atlijagićevi" – vojnici ili čivčije ili vojnici" – to jest Atlije. Sasvim je mogućno i da potiču iz mesta aga i begova čiji su kmetovi bili.
 

Mogućno je da je prezime Atlija nastalo od turske reči at+li – konjanik, konjica. U narodnoj pesmi se kaže: "Za mnom ide kaurska atlija, da bežimo na našu Krajinu…" Atli-aga ili atlaga znači i starešina konjanika. Otud u nas prezimena Atlagić, kao i Atlija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here