SAD: Usvojen zakon o reformi zdravstva

0

Pobeda: Barak Obama zadovoljan usvajanjem novog zakona
 

Za zakon je glasalo 219 kongresmena, svi iz redova Obamine Demokratske stranke, koja u donjem domu Kongresa ima komotnu većinu od 253 prema 178 republikanskih mandata.

 

Novim zakonom će se od svih Amerikanaca po prvi put zahtevati da se osiguraju, a poslodavci će morati radnicima da ponude osiguranje koje oni mogu da plate.

 

Privatnim osiguravajućim kompanijama biće nametnuta mnoga pravila, uključujući zabranu prakse uskraćivanja osiguranja ljudima koji već imaju neku bolest, ali i propis da deca mogu da ostanu na polisi svojih roditelja do svoje 26 godine.

 

Ta reforma, kojom bi se zdravstvenim osiguranjem prvi put pokrilo još 32 miliona ljudi, predstavlja najznačcajniju ekspanziju federalnih garancija zdravstenog osiguranja za više od četiri decenije i najznačajniji dokument iz oblasti socijalnog zakonodavstva u SAD još od 30-ih godina prošlog veka.

 

Minus od 940 milijardi $ "pokrivaju" sa uštedom od 138 milijardi $

Budžetska kancelarija Kongresa objavila je u četvrtak da će reforma zdravstvene zaštite koštati 940 milijardi dolara u narednih 10 godina, ali i da će budzetske uštede u istom periodu iznositi 138 milijardi dolara, zahvaljujući smanjenim izdvajanjima za neke dosadašnje programe zdravstvene zaštite i povećanim porezima za bogatije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here