Tanjug
Skot Morison uputio teške optužbe na račun Moskve

Australija se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji u odgovoru na rusko priznavanje oblasti Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, kao i ulaska ruskih trupa u ovu regiju. Savezni premijer Skot Morison saopštio je u sredu popodne da se Australija pridružila drugim zapadnim zemljama i da je uvela finansijske sankcije prema pojedincima u Rusiji, kao kaznu za akcije u Ukrajini.

Morison je rekao da su ciljane zabrane putovanja i finansijske sankcije uvedene za osam pojedinaca u Savetu za nacionalnu bezbednost Rusije, koji kako je rečeno, “pomažu i podržavaju” invaziju. S obzirom na to da ovaj ruski savet čini 12 članova, za sada nije poznato na kojih se odnose sankcije.

Morison je takođe rekao da će biti proširene sankcije na separatističke ukrajinske regione Donjeck i Lugansk, koji su od 2014. pod kontrolom proruskih snaga. Proširenim sankcijama ciljaće se sektori transporta, energetike, telekomunikacija, rezervi nafte, gasa i minerala, kao i nekoliko ruskih banaka.

– Invazija na Ukrajinu je zapravo već počela. To je neopravdana, ničim izazvana i neprihvatljiva invazija – rekao je Morison, naglasivši da se Rusija ponaša kao nasilnik.

– Australijanci se uvek suprotstavljaju nasilnicima i mi ćemo se suprotstaviti Rusiji – oštro je poručio savezni premijer.

Morison očekuje da će uskoro biti uvedene sankcije i za veći broj ruskih građana i entiteta koji “žele da imaju koristi od invazije na Ukrajinu”.

Međutim, u australijskoj vladi su svesni i da bi ovakav potez mogao da dovede do odgovora Rusije. Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, istina, upozorava samo na mogućnost sajber napada na “australijsku infrastrukturu od kritičnog značaja”.

– Zabrinuti smo zbog zaštite interesa Australije, ali to ne znači da ćemo biti blagi u našem odgovoru Rusiji jer njeno ponašanje treba da se osudi – rekla je Endrjuz.

Ministarka inostranih poslova Maris Pejn, koja trenutno boravi u Evropi na sastancima o bezbednosti, ostavila je otvorenu mogućnost čak i za proterivanje ruskog ambasadora iz Australije.

– Postupanje s diplomatama na taj način, bilo da je u pitanju proterivanje ili opoziv, uvek je jednan od opcija – rekla je ministarka Pejn, ali i naglasila da je u ovom trenutku „fokus na ciljanim sankcijama koje će pogoditi odgovorne za poslednja dešavanja”.

S druge strane, ukrajinski predstavnik u Australiji Volodimir Šalkovski zahvalio se Australiji i drugim zemljama na podršci i rekao da sankcije treba da budu usmerene ka “najugroženijim” oblastima Rusije, a to su prema njegovim rečima energetika i finansije.

Vize po kratkom postupku

U svetlu aktuelne situacije u Ukrajini, australijska vlada će se u pogledu imigracija fokusirati na državljane te zemlje. Kako je rekao Morison, zahtevi za vize od strane Ukrajinaca biće “prebačeni na vrh gomile”.

– Postoji otprilike oko 430 zahteva ukrajinskih državljana da dođu u Australiju. Radi se o različitim vizama, studentskim, porodičnim i drugim. Zatražio sam da ti zahtevi budu što pre rešeni. Takođe, blisko ćemo sarađivati sa drugim zemljama na rešavanju mogućeg pitanja raseljenih lica. To je oblast u kojoj možemo pružiti prilično efikasnu pomoć – rekao je Morison.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here