Austrija: 566 prijavljenih slučajeva zlostavljanja!

0

Međutim, više od polovine tih slučajeva, prema važećem zakonu već je zastarelo, dok je 27 odsto prijavljenih slučajeva povezano sa seksualnim zlostavljanjem.

 

Na prvom mestu po broju prijavljenih slučajeva zlostavljanja nalazi se nadbikuspija Beč (174), zatim Insbruk (115), pa Linc (78), i Grac (63). U Salcburgu prijavljeno je 55 slučajeva, a najmanji broj zabeležen je u Ajzenštatu (29), Sankt Peltenu (22), Klagenfurtu (16) i Feldkirhu (14).

 

Kod 26 odsto prijavljenih slučajeva je reč o primeni sile od strane sveštenika ili zaposlenih u crkvenim ustanovama. Kancelarija biskupskog ombudsmana za žrtve seksualnog zlostavljanja u crkvi će svakog meseca izdavati izveštaj, najavio je šef te ustanove Johanes Vankata.

 

Brojka od 566 prijava pokazuje, kako je dodao, da postoji poverenje u ovu instituciju. Vankata je objasnio da je veći deo prijava još uvek nerazjašnjen, i da se 47 odsto slučajeva, prijavljenih preko telefona ili mejla mora još ispitati.

 

On je podvukao da pre svega treba razjasniti koliko slučajeva još nije zastarelo. Svega jedan odsto prijavljenih slučajeva, prema zvaničnoj statistici, dogodio se nakon 1993. i još uvek bi mogao biti krivično gonjen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here