Italija traži izručenje Duke Mićunovića

0

 

Kancelarija Interpola u Rimu raspisala je međunarodnu poternicu za Mićunovićem zbog sumnje da je jedan od vođa kriminalne grupe koja se u Italiji tereti za šverc 87 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

 

"Vijesti" prenose da je italijanska policija u dopisu policiji Crne Gore potvrdila da je poternica za Mićunovićem i dalje na snazi i da će tražiti njegovo izručenje. Crna Gora može da izruči Mićunovića pošto je on državljanin Srbije, a ta zemlja nije tražila njegovo izručenje.

"Srbija neće podneti zahtev za izručenje Mićunovića, jer za njim nije raspisala poternicu, tako da za to nema zakonskog osnova", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "Vijestima".

 

Crnogorska policija uhapsila je Mićunovića posle višemesečnog policijskog praćenja na Crnogrskom primorju i objavljivanja Interpolove poternice. Policija je objavila da je tokom pretresa stana u kome se Mićunović krio našla falsifikovana dokumenta i pištolj koji je ilegalno posedovao, kao i da je hapšenje Mićunovića obavljeno u okviru međunarodne akcije nazvane "Šah-mat".

 

Policije Italije, Crne Gore i Srbije su u velikoj akciji od kraja januara uhapsile preko četrdeset ljudi zbog šverca velike količine kokaina iz Italije preko Crne Gore i Srbije u Zapadnu Evropu.

 

Akcija "Šah – mat" počela je velikim hapšenjem na relaciji Milano-Bari, a kasnije i u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Kolumbiji u kojoj je zaplenjeno deset kilograma čistog kokaina i dva miliona evra vredne imovine uhapšenih Italijana. Kasnije su lisice na ruke stavljene i brojnim osobama iz Srbije, Crne Gore, Albanije i Kolumbije.

 

Podgorički mediji navode, pozivajući se na izvore iz policije, da je razotkrivena kriminalna organizacija imala ulogu posrednika u snabdevanju i transportu kokaina u korist raznih kriminalnih grupa iz Zapadne Evrope, Rusije i Albanije. Grupa je organizovala dopremanje tona kokaina iz Južne Amerike prekookeanskim trgovačkim brodovima, a neke od njih su presreli brodovi finansijske policije u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here