EPA/Christian Bruna
Supermarket u Beču

U Austriji za kupovinu namirnica građani moraju sve dublje da zavlače ruku u novčanik, jer su namirnice značajno poskupele.

Analiza Radničke komore pokrajine Tirol pokazala je da je od aprila, na primer, cena šećera skočila za 60 odsto, ulja za 48 procenata i brašna za 33 odsto. Kada je reč o mleku, rast cene je između 11,51 do 14,39 odsto. Cena putera porasla je, takođe, za do 15 odsto.

U svojoj analizi Radnička komora je poredila cenu 19 identičnih proizvoda koje građani kupuju, i ustanovila koliko su cene skočile u poslednjih šest meseci.

Organizacija “Fudvoč Austrija” ustanovila je “skriveno” poskupljenje.

– Naše istraživanje je pokazalo da su kod svih namirnica proizvođači proteklih meseci smanjili sadržaj. Uz to su cene značajno porasle – istakla je šefica organizacije Hajdi Porstner.

“Fudvoč” je utvrdio indirketno poskupljenje kroz smanjenje sadržaja pakovanja namirnica, uz zadržavanje cene, a negde i uz povećanje cene. Tako je kod proizvoda “Ovomaltine” utvrđeno da je sadržaj smanjen za 10 odsto uz rast cene od početka godine za 20 odsto.

U kesici naćosa “Doritos Sweet Chili Pepper” je 12 odsto manje sadržaja, uz rast cene od 14 procenata. Smanjenje sadržaja proizvođač nije označio potrošačima, kritikuje ova organizacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here