EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, kaže da se “u senci rusko-ukrajinskog konflikta” dešava “aneksija Belorusije od strane Rusije” i da se tome ne pridaje dovoljno medijske pažnje.

– Vidimo više-manje aneksiju Belorusije, u vojnom smislu. Lukašenko je u izvesnoj meri odustao od suvereniteta Belorusije. To je vrlo zabrinjavajuće – poručio je Šalenberg.

Dolazeći na sastanak Saveta ministra EU, šef austrijske diplomatije rekao je da se najave o povlačenju ruske vojske iz Belorusije nakon manevara nisu ispunile i izrazio sumnju da će se one “ikada povući iz Belorusije”.

Belorusija: Povratak ruskih vojnika zavisi i od Zapada

– Ruske jedinice vratiće se sa vojnih vežbi iz Belorusije u mesta stalnog razmeštaja kada se javi potreba za tim, a u velikoj meri to zavisi i od Zapada – izjavio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Viktor Gulevič.

– Jedinice Oružanih snaga Rusije vratiće se u mesta stalnog razmeštaja tek onda kada se ukaže objektivna potreba za tim i kada mi sami to odlučimo. To je isključivo naša unutrašnja stvar – rekao je šef Generalštaba.

On je istakao da će vraćanje jedinica ruskih snaga “u velikoj meri zavisiti i od zapadnih kolega”.

– Snage i sredstva koje su raspoređene u istočnoevropskom regionu, između ostalog i u blizini državne granice Belorusije, jedan su od faktora koji utiču na dalji razvoj situacije –  poručio je Gulevič.

On je podsetio da su “u vezi povećanja vojnih aktivnosti kod spoljnih granica Savezne države Rusije i Belorusije i eskalacije situacije u Donbasu predsednici Rusije i Belorusije odlučili da nastave sa proverom snaga za reagovanje Savezne države”.

Zajedničke belorusko-ruske vojne vežbe “Saveznička odlučnost 2022” održane su na teritoriji Belorusije od 10. do 20. februara u okviru provere snaga za reagovanje Savezne države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here