Austrijanci” najbrojniji,”

 

 

Petogodišnji pobednici evropske smotre KUD "Stevan Mokranjac"
 

 

Na ovogodišnjoj 19. evropskoj smotri srpskog folklora, od država zapadne Evrope samo će se Austrija predstaviti u skoro punom sastavu, što znači da u glavni grad Republike Srpske narednog vikenda (11. oktobar) putuje 11 ansambala.
– Verujem da je većini čitalaca "Vesti" poznato da je uobičajeni termin za održavanje ove tradicionalne manifestacije, uglavnom za vreme praznika Duhovi ili takozvane Pedesetnice krajem maja ili početkom juna, kada smo mogli da se tokom produženog vikenda opustimo tokom takmičenja i bez problema sa poslovnim i drugim obavezama vratimo kućama. Ove godine, zbog prolećnih poplava i po preporuci predstavnika Vlade Republike Srpske, taj termin morao je da bude pomeren – objašnjava za "Vesti" Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji i delegat Evropskog saveta Smotre.
U saradnji sa Vladom Republike Srpske koja je stožer ovogodišnje smotre, Savet je doneo odluku kojom je izbegnuto narušavanje tradicije, promena domaćina ili čak pomeranje manifestacije za sledeću godinu – o čemu se u javnosti polemisalo.
– Pred nama je i zadatak da opravdamo humanitarni karakter kojem je ova smotra odlukom Saveta u potpunosti podređena, ali nećemo oklevati da u takmičarskom smislu održimo najviši nivo, odbranimo zlato iz Niša i da naši ansambli u celosti ostvare još bolje plasmane nego lane – kazao je on.

Spisak učesnika
Društva iz Austrije koja su potvrdila učešće na Evropskoj smotri u Banjaluci su KUD "Stevan Mokranjac" Beč, SKUD "Karađorđe" Beč, KUD "Stevan Sinđelić" Salcburg, KUD "Branko Radičević" Beč, KUD Opanak Salcburg, KUD "Knez Lazar" Gmunden, KSZS Salcburg, SKD Zavičaj Klagenfurt, KSK "Petar Kočić Zmijanje" Figen, Dukat Trajskirhen i KUD Jedinstvo Beč.


– Svestan sam da su 11. i 12. oktobar manje povoljan termin za kolege iz ostalih zemalja, kao i da je Austrija u odnosu na Republiku Srpsku geografski najbliža zemlja iz dijaspore koja je član Saveta, te da je to velika prednost za nas kada je u pitanju masovnost. Bez obzira na sve pozitivne faktore, smatram da je 11 sastava iz Austrije od 13 koji su se kvalifikovali za učešće na ovoj Smotri činjenica za ponos našeg Saveza. Time smo u potpunosti opravdali poverenje da u odnosu na 2010. broj učesnika podignemo za gotovo 50 odsto – ističe Aleksić.
On je javno pohvalio rukovodstva i članove ansambala koji su obezbedili potrebne uslove da svojim učešćem doprinesu sanaciji poplavom ugroženih područja Republike Srpske, ali i nastavka tradicije jedine međunarodne manifestacije dijaspore u domenu srpskog kulturno-umetničkog stvaralaštva.




 


ŠVAJCARSKA
SKROMAN ODZIV ZBOG POSLOVNIH I ŠKOLSKIH OBAVEZA


Iz "zemlje satova" dva kluba


Sa sednice Saveza srpskih folkloraša (u proširenom sastavu), kojoj je od 20 članova prisustvovalo 15 predstavnika kulturno-umetničkih društava, a koju je vodio predsednik Saveza Nenad Milenković, saopšteno je će Švajcarsku na ovogodišnjoj Evropskoj smotri predstavljati samo dva društva iz Švajcarske – Izvor iz St. Galena i "Branko Radičević" iz Lugana.
"Mada je iz Švajcarske broj učesnika uvek do sada na Smotrama bio dvocifren, objektivni razlozi, poslovne i školske obaveze članova doprineli su ovako skromnom učešću ansambala iz Švajcarske na ovom prestižnom takmičenju", zaključeno je, između ostalog, na ovom sastanku.


NEMAČKA
POMERANjE TERMINA POTPUNO PROMENILO SITUACIJU


Jugos brani obraz "Nemaca"


 

 

Na Evropsku smotru u Banjaluku narednog vikenda iz Nemačke sigurno ide društvo Jugos iz Minhena, a putovanje Sloge iz Manhajma je u trenutku objavljivanja ovog teksta još bilo pod znakom pitanja. Prvi put Savez srpskih udruženja Nemačke se za ovu smotru izborio da ide 16 društava koja su se i kvalifikovala, ali je zbog pomeranja i neodgovarajućeg termina Smotre došlo do sasvim druge situacije.
Članovi Sloge iz Štutgarta su bili jedni od retkih koji nisu bili za pomeranje termina Smotre.
– Predložili smo da kada se već skupljaju pare da mi te pare koje smo planirali da damo ostavimo kao humanitarnu pomoć da ne moramo da igramo, već da možemo da pomognemo u raščišćavanju. Naišli smo na podsmeh, pa čak i na komentare "kako može neko i da se zarazi", a naš komentar bio je da nismo mi ovde povlašćeniji od dece i mladih u Banjaluci i okolini – priča predsednik Sloge Toma Sofranić.
Kada su čuli za novi termin, dodaje Sofranić, seli su, dogovorili se i iskreno rekli da neće da igraju sa osam parova kada zbog škole i posla ne mogu da idu sa svih 20.
Sekretar Saveza srpskih udruženja Nemačke Milorad Jancer kaže da nije bio za pomeranje smotre jer je u to vreme bio u Banjaluci i vozio humanitarnu pomoć za Republiku Srpsku. On smatra da nije u redu da se društva iz Nemačke ovako postave, posebno ona koja su bila svojevremeno "vrlo glasna" da se Smotra pomeri.
– Sramota je da nas na ovakvoj Smotri koja je trebalo da bude primer drugima predstavlja jedno ili dva društva. Nije u redu što su se sada povukli kada su još tada znali da će za naredni termin morati da izdvoje i koji radni rad. Zašto ih sada nema? Nije fer ni prema našem savezu koji je jedan od organizatora, niti prema Predstavništvu Republike Srpske – konstatuje Jancer.
On navodi da su predstavnici društava Morava iz Štutgarta, "Sveti Sava" iz Gepingena, SKC "Vuk St. Karadžić" iz Raštata rekli da nije izvodljivo da deci pravdaju dva dana od škole, a i da su mnogi potrošili odmor za ovu godinu.

K. K. T.


 

Jancer: Nije korektno
– Ovo nije korektno, trebalo je društva odmah da kažu da neće ići, ovako smo sebi zabili nož u leđa. Taman smo se izborili da iz Nemačke umesto osam društava ubuduće ide na Evropsku smotru 16, i sada ćemo se vratiti tamo gde smo bili – konstatuje Jancer.



 

 

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here