Bahatim vozačima oduzimamo automobil

0

Stefanović: Probna vozačka dozvola će se izdavati na rok od dve godine
 

Stefanović je rekao novinarima da će se oduzimati vozilo kojim je izvršen teži prekršaj – upravljanje bez vozačke dozvole sa više od dva promila alkohola u krvi, jer bi se vozilo u tom slučaju tretiralo kao opasno sredstvo, istog ranga kao i oružje.

 

Predloženim merama se, kaže Stefanović, uvodi i pojam nasilničko ponašanje za prekoračenje brzine za više od 90 kilometara od dozvoljene u naselju za vozače kod kojih se utvrdi više od dva promila alkohola u krvi.

 

Stefanović je naveo da je pooštrena kaznena politika prema vozačima pod dejstvom alkohola, pa se smatra težim prekršajem ako vozač, instruktor, ispitivač i lice koje nadzire vozača ima od 1,6 do dva promila alkohola u krvi.

 

Ministar je rekao da se predlaže da se dozvoli preticanje i obilaženje preko pune linije traktora, motokultivatora i zaprežnih vozila ukoliko se time ne ometa kretanje vozila iz suprotnog smjera.

 

Probna vozačka dozvola će se izdavati na rok od dve godine, a produženo je i vreme u kome se ne može upravljati probnom dozvolom od 23.00 do 6.00 časova. Do sada je bilo do 5.00 časova.

 

On je rekao da je predloženo i da se pomeri granica korišćenja dečijih sedišta do 12 godina ili upotreba bezbednosnih podmetača ukoliko dete nije dostiglo visinu od 135 centimetara.

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije istakao je da je cilj predloženih izmena spasavanje života svih učesnika u saobraćaju i da one pooštravaju kaznenu politiku, ali da će se istovremeno pojačano raditi na prevenciji kroz edukaciju.

 

On je naveo da je na putevima u Srbiji prošle godine poginulo 650 ljudi, a ove godine do novembra poginula su 442 lica.

 

Stefanović je rekao da predložene izmene zakona, na kojima je radila radna grupa na čelu sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Srbije Vladimira Rebića, treba da odobri Vlada Srbije i izrazio nadu da će se taj zakonski prijedlog uskoro naći u Skupštini Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here