EPA-EFE/Stefani Reynolds
Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi humanitarna pomoć Pojasu Gaze preko Egipta mogla da bude puštena već u petak, javio je Si-En-En (CNN).

Pomoć bi mogla da krene pošto je o tome postignut dogovor s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom da se omogući pomoć palestinskoj enklavi preko prelaza Rafa s Egiptom.

Prethodno je Bajden rekao da je njegov egipatski kolega El-Sisi pristao da otvori granični prelaz Rafa ka Pojasu Gaze, kako bi ušlo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći.

Kako je saopštila Bela kuća, Bajden i el-Sisi su telefonom razgovarali o koordinaciji za isporuku humanitarne pomoći Gazi i mehanizmima za osiguranje da se pomoć distribuira civilnom stanovništvu.

Dvojica lidera su se saglasila da blisko sarađuju “na podsticanju hitnog i snažnog međunarodnog odgovora na humanitarni apel UN”.

Oni su se saglasili i oko potrebe očuvanja stabilnosti na Bliskom istoku, sprečavanja eskalacije sukoba i stvaranja uslova za trajni, trajni mir u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here