EPA
Džozef Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti, nakon što je ta organizacija objavila deklaraciju u kojoj je naveden multilateralni okvir za podršku Ukrajini.

– Bićemo tamo koliko god bude potrebno – rekao je Bajden, preneo je Rojters.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, govoreći pored američkog predsednika, kazao da multilateralni sporazum otvara put za bilateralne pregovore sa zemljama što je značajna bezbednosna pobeda za Ukrajinu.

Zemlje G7 objavile su bezbednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije.

“Mi, lideri Grupe sedam, ponovo potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost strateškom cilju slobodne, nezavisne, demokratske i suverene Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, sposobne da se brani od ruske agresije”, navodi se u deklaraciji.

Dodaje se da je bezbednost Ukrajine sastavni deo bezbednosti evroatlantskog regiona.

“Smatramo da ilegalna i ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost, flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i nespojiva sa našim bezbednosnim interesima”, ističe se u dokumentu koji su zajednički objavile SAD, Nemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija i Evropska unija.

2 COMMENTS

  1. Sta prica ovaj zaboravljeni starcic.Ko je poceo rat u Ukrajini.Ko je organizovao Majdan,Ko je pobio oko 15 000 ruskih civila.zena dece i staraca u Dombasu.Ko je izigrao Minske sporazume.zasto se NATO nacisti sire na granice Rusije.Ko je kriv za bombardovanje Jugoslavije Iraka.Sirij, Libije i 20 godina rata u Avganistanu.Ko je kriv za hemiske laboratorije u Ukrajini uperene genetski protiv Rusa.Sta e dedice pravis manje lud kada svi znamo da su SRbomrza i da pomazez nacizam u Ukrajini.To je taj bezobrazluk i sila Zapada koja ne postuje ni Boga ni vraga jer misle da su oni neka sila.Nema vise,Vas sve sa zapada treba za vase zlocinne staviti pred medjunarodni sud za ratene zlocie ali ne onaj vas u Hagu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here