Bakirova Bosna po turskoj meri

Islamu srcu: Bakir izetbegović

 
Sasvim očekivano, budući da su se u tom gradu izbori u Turskoj pomno pratili, a bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović se čak i direktno uključio u kampanju, obrativši se putem video-linka iz Visokog, Erdoganovim pristalicama na mitingu u Konji. On je poželeo Erdoganu da s pozicije predsednika još dugo godina "nosi zastavu" koju je, kako je poručio, između ostalog, nosio i Bakirov otac Alija Izetbegović?!

– Premijer Erdogan i vlada na čijem je čelu vratila je tursku državu na mesto koje joj pripada. On je prvorazredni muslimanski lider. Svaki Turčin treba da svoj glas da Tajipu Erdoganu ne za jedan mandat, već da bude predsednik narednih 10 godina. Podignite zastavu za vašeg lidera Tajipa Erdogana, za našeg predsednika. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, naš amanet, zastavu koju je nosio Alija Izetbegović u krvavom bosanskom ratu. Oni su ljudi, politički lideri, muslimani koji su dokazali da mi koji nosimo islam u srcu možemo biti dobri predsednici, premijeri, ministri, ekonomisti, profesori – izrekao je Izetbegović.

U Republici Srpskoj ne očekuju promenu turske politike prema BiH, ali s pažnjom se posmatra ponašanje Sarajeva u celoj priči.

 

Disciplinovanje "Vlaha"

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra veoma opasnom podršku Bakira Izetbegovića Tajipu Erdoganu.
– U narednom periodu se može očekivati da Izetbegović zatraži da nekoliko korpusa armije turskog nizama dođe na ovaj prostor i disciplinuju "Vlahe" – naveo je Popović i kao veoma simptomatičnim ocenio to što niko, osim Dodika, ne reaguje na to.

– Mi ne možemo da prihvatimo vrednosti koje zastupa Erdogan i da verujemo u njegovu objektivnost kad on naivno, a očigledno zbog šire adrese, pokušava da sugeriše muslimanima u BiH da žive sa Srbima i Hrvatima, kojih se setio usput, a primarno želi jaku i dominantnu poziciju muslimana ovde i želi BiH samo za njih. Reč o već viđenoj situaciji i već viđenim odnosima i u suštini, to nije ništa novo – smatra predsednik Srpske Milorad Dodik.

U Banjaluci očekuju nastavak agresivne turske politike prema BiH, na tragu ranijih izjava o ostavljanju Bosne u amanet Turskoj od strane Alije Izetbegovića, pa sve do poruka poput onih Erdoganovih da je 100 miliona Turaka spremno da brani Bošnjake. Ta izjava koja je podigla veliku buru i u Srpskoj i u Srbiji, a ispostavilo se da je Erdogan nikada nije ni demantovao, iako se postavljalo pitanje njene verodostojnosti.

 

Poltronstvo

Milorad Dodik smatra da je Bakir Izetbegović, načinom na koji je podržao Erdogana, dokazao da je "poltron" politike panmuslimanizma.
– Sarajevo priželjkuje dominaciju muslimana. Izetbegović naivno veruje da je to moguće ostvariti preko Turske i da će Turska doći ovde da gradi BiH kakvu on želi – izjavio je Dodik za RTS.

Šaćir Filandra, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu izjavio je da nakon Erdoganove pobede u Turskoj očekuje snažnije investicije ove zemlje u BiH, kojih do sada nije bilo u značajnijoj meri.

– Prisustvo Turske u BiH do sada se više koristila u nacionalnoj dimenziji, a manje u privrednom smislu. Nadam se da će se to sada, kada je i pozicija Erdogana snažnija u odnosu na prethodni period, promeniti i da će BiH od Turske imati više konkretne pomoći – rekao je Filandra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime