commons.wikimedia/Mike1979 Russia
Ruska Baltička flota

Operativne vežbe Baltičke flote Rusije koje su počele na Baltiku predstavljaju jasan signal i odgovor Alijansi: Rusija ima flotu koja je dobro naoružana, a Kalinjingrad je pretvoren u neprobojnu tvrđavu koju štite ruske trupe, ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti.

Kako je saopštila pres-služba ruske flote, operativne vežbe će trajati do 15. juna pod rukovodstvom komandanta Baltičke flote viceadmirala Vladimira Vorobjova, a u njima učestvuje više od 3,5 hiljade vojnika.

U vežbe je uključeno do 40 površinskih ratnih brodova, čamaca i pomoćnih brodova, uključujući patrolne brodove i korvete, male raketne brodove i raketne čamce, male protivpodmorničke brodove, bazne i jurišne minolovce, kao i desantne brodove na vazdušnom jastuku, tzv.lebdelice i brze čamce, brodove za logističku površinu.

Pored toga, kako je saopštila pres služba Baltičke flote, u manevrima je angažovano gotovo 25 aviona i helikoptera i do 500 jedinica borbene i specijalne tehnike.

Zaštita Kalinjingrada, Baltičkog mora…

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin kaže da je cilj ovi vežbi zaštita Kaljiningrada i Baltičkog mora.

– Ove operativne vežbe se izvode kako bi Rusija mogla da ima slobodan pristup Baltičkom moru, odnosno, da ruski brodovi mogu tamo slobodno da plove. Uopšte, Kalinjingradska oblast je sa svih strana okružena NATO državama i njihovim trupama. Tu je Poljska, Litvanija, Finska, Švedska koja se trudi da postane članica Alijanse… Zemlje – članice bloka NATO na sve moguće načine pokušavaju da nas ograde od Kalinjingrada, da ga blokiraju… I Baltičko more praktično žele da pretvore u “unutrašnje more ili jezero NATO” – navodi on.

Prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Viktora Baraneca, Rusija ovim operativnim vežbama šalje jasan signal i odgovor Alijansi.

– Naša zemlja nikom ne preti. Ali, ovim vežbama pokazujemo Zapadu da imamo Baltičku flotu koja je dobro naoružana – naglašava stručnjak.

Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov koji dodaje da će zbog mogućih pretnji po Kalinjingradsku oblast mornari Baltičke flote i vojne jedinice biti u stalnoj borbenoj gotovosti.

– Kalinjingrad je pretvoren u neprobojnu tvrđavu. Tamo se nalaze trupe koje čuvaju ovo mesto. Njihov zadatak je da odbiju eventualnu agresiju neprijateljskih država – kaže on.

Kako je najavljeno, tokom vežbi predviđeno je da mornari Baltičke flote uvežbaju zaštitu i odbranu morskih puteva i baza flote u okviru operativnih vežbi snaga flote.

Podsetimo, Baltička flota je 18. maja obeležila 320. godišnjicu svog postojanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here