Barbaru Srbi pamte kao prijatelja

0

Više puta pokazala svoju naklonost prema Srbima: Barbara Palmer
 

Ona je, u 61. godini života, izgubila borbu protiv raka, od kojeg je obolela pre deset meseci, kada je sa tom vešću izašla u javnost i povukla se iz predizborne kampanje. I pored bolesti ona je pokušavala da u novom mandatu, gotovo do smrti, obavi dužnost predsednika parlamenta.

Savez Srba u Austriji izrazio je saučešće zbog smrti predsednice parlamenta Barbare Pramer, za koju kaže da je bila naklonjena srpskoj zajednici u Austriji.

 

Cenjena i izvan Austrije

Predsednik Austrije Hajnc Fišer zatečen je vešću o smrti dugogodišnje partijske koleginice. On je istakao da je Pramerova bila velika ličnost zemlje, koja je bila cenjena i izvan Austrije.
Kancelar Verner Fajman izjavio je saučešće, rekavši da "rana smrt Pramerove kod svih koji su je poznavali ostavlja veliku tugu".
Vicekancelar Mihael Špindeleger je naglasio da austrijska politika, odlaskom Pramerove, gubi jaku ličnost koja je izborila ljudsko političko poštovanje.
I lider Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka izrazili su žaljenje zbog smrti predsednice skupštine, ujedno odajući priznanje njenoj profesionalnosti.

"Septembra prošle godine, kada je javnosti iznela sve detalje o svom teškom zdravstvenom stanju, mnogi su očekivali da predsednica saveznog parlamenta Austrije Barbara Pramer znatno smanji svoje aktivnosti ili se čak i povuče. Njena naklonost srpskoj zajednici u Austriji bila je otvorena i u više navrata konkretno potvrđena. Austrija je izgubila velikog demokratu i uticajnu ličnost koja je svojim autoritetom tokom čitave karijere pa sve do svoje prerane smrti, svakim sledećim danom ulivala nadu svim ljudima da se vredi boriti za nastavak dijaloga i razumevanje, od kojih zavise osnovne pozitivne vrednosti i ostvareni uspesi države u kojoj živimo. Savez Srba u Austriji želi javno da uputi izraze najdubljeg saučešća porodici, prijateljima, stranačkim i parlamentarnim kolegama pokojne gospođe Pramer", navodi se u saopštenju Saveza Srba u Austriji.

Pramerova, socijaldemokrata, je bila tiha političarka, koja je imala i autoritet nad poslanicima, koristeći uvek argumente i bivajući otvorena za diskusije. Od početka političke karijere ona se borila za prava žena, a politički put do mesta predsednice skupštine, počela je od najnižih partijskih instanci. Bila je poslanik u skupštini pokrajine Gornja Austrija, zatim tamošnja ministarka za infrastrukturu, a vladi kancelara Viktora Klime bila je ministarka za pitanja žena.

Na dužnost predsednice parlamenta ona je stupila 2006. godine i u toj funkciji stekla je poštovanje svih partija. Takođe je pridobila i naklonost Austrijanaca svojim izlaskom u javnost o oboljenju od raka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here