EPA-EFE/Sergio Perez

U velikom derbiju španskog, evropskog i svetskog fudbala Barselona je kao gost savladala Real Madrid 4:0.

U ovaj El Klasiko Barselona je ušla sa jednim od najlošijih nizova u bogatoj istoriji, od čak šest utakmica bez pobede u takmičarskim mečevima. Ali iako suštinski u takmičarskom smislu ovaj meč nije značio mnogo, jer teško da će išta sprečiti Real da bude šampion, Barsa je na sjajan način prekinula užasan niz i pritom nametnula kraljevskom klubu ozbiljnu temu za razmišljanje. Čak i ako se napravi zadrška jer je ipak bio oslabljen neigranjem najboljeg strelca Karima benzeme.

Jer Real ne sme da gubi ovako, posebno ne mečeve od najvećeg rivala. A pritom, ovo je čak šesti put da u međusobnom duelu prima bar četiri gola za poslednjih 15 godina. Da ne govorimo da je lako moglo da bude i ubedljivije, s obzirom da je Barsa propustila još bar dve, tri dobre prilike. Sa druge strane, sve ono što je dobro izgledalo od kada je Ćavi seo na klupu Katalonaca sada izgleda još bolje i uopšte više nisu nerealne prognoze da će Barsa veoma brzo da se vrati na staze stare slave.

Što se samog meča tiče to je bila klasična igra mačke i miša. Napadački trio Barselone Dembele-Obamejang-Tores, poigravao se sa Madriđanima. U prvom poluvremenu plenio je Dembele, koji se potpuno preporodio pod Ćavijem. Prvo je asistirao Obamejangu u 29. minutu za 1:0. A devet minuta kasnije proigrao je Arauha za dupliranje prednosti. Ovim asistencijama Francuz je postao najbolji asistent u ligama petice u ovoj godini.

Početak drugog poluvremena pripao je tandemu Obamejang-Tores. Prvi je drugom asistirao u 47. minutu za 3:0. A onda je bivši fudbaler Mančester Sitija u 53. minutu proigrao bivšeg kapitena Arsenala, koji je postigao drugi gol za konačnih 4:0.

Ovom pobedom Barselona se učvrstila na mestima koja vode u Ligu šampiona. Tačnije na deobi trećeg mesta je sa istim brojem bodova u odnosu na Atletiko i samo tri boda manje, uz utakmicu manje, od Sevilje. Real je i dalje komforan lider sa devet bodova više od Sevilje, ali treba upozoriti da ima i utakmicu više od Barselone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here