Beč ima iskustva u igradnji metroa

0

"To što je Beograd zainteresovan da pogleda dugi niz godina isprobani koncept metroa i tekuću izgradnju mreže je odlikovanje za naš grad i gradskog prevoznika ‘Viner linien’", istakla je Brauner u saopštenju povodom posete delegacije Beograda na čelu sa gradonačelnikom Draganom Đilasom i predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Antićem.

Bečki gradski prevoz "Viner linien" dnevno prevozi 2,2 miliona putnika, i u ovom gradu se ponajviše koriste sredstva javnog prevoza.

Glavni deo "Viner linien" predstavlja metro, koji trenutno sa pet linija, sa 95 stanica, i dužine mreže od 75 kilometara povezuje gotovo sve delove grada.

Ona je istakla da je "Beograd za Beč veoma važan partnerski grad sa kojim već godinama uspešno i tesno sarađujemo".

Brauner je podsetila da Beč ima iskustvo od preko 40 godina u izgradnji metroa.

"Tokom izgradnje mreže metroa u Beču u poslednjih 40 godina su u više navrata na potpuno novim metodama rešeni kompleksni tehnički problemi", ukazala je Brauner koja je i član gradske vlade za finansije i gradska preduzeća.

Još ove godine će linija "U2" biti produžena za šest stanica, a u okviru dalje izgradnje metroa do 2019. planirano je da se ova linija proširi za još sedam stanica u pravcu severa i juga.

Na kraju te četiri faze izgradnje mreže metro će imati 110 stanica i mreža će biti duga oko 90 kilometara.

Tokom trodnevne posete Beču delegacija Beograda informisala se o sistemu metroa obišavši mrežu i tek izgrađenu infrastrukturu, kao i fabriku u kojoj se sklapaju garnuture metroa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here