Beogradske familije nemačkih đaka

0

Nova prijateljstva: Gosti iz Berlina sa beogradskim domaćinima
 

Reč je o grupi Berlin kids sastavljenoj od trinaestoro dece iz Evropske rusko-nemačke škole na Brandenburškoj kapiji, starih devet i osam godina, čime su stekli titulu najmlađih učesnika i miljenika publike.

 

Zahvalnost

Domaćini malim Berlincima bili su roditelji i deca Osnovne škole "Branko Radičević" na Novom Beogradu i nastavnici ove škole Vlado Zorić i Ivana Đuričić, kojima su sagovornice "Vesti" htele još jednom da se zahvale, kao i predivnim prevodiocima i vaspitačima festivala Tanji Milanović i Tijani Mitić, a i Milošu Bajiću iz Kulturnog centra Beograda, kako su naglasile.

Pored svega onoga lepog što su doživeli tokom trodnevnog festivalskog programa – na beogradskim ulicama, u Centru Sava ili na prijemu kod predsednika Tomislava Nikolića, gde su izabrani da nastupe pored albanske grupe i bili nagrađeni jabukama – deci je nezaboravan utisak ostavilo druženje sa srpskim vršnjacima i smeštaj u beogradskim porodicama. To potvrđuju njihova učiteljica Beate Dauert i muzički pedagog i naša zemljakinja Snežana – Nena Brzaković, koje su zajedno sa koreografom Marijom Terpugovom Šmit pratile decu na ovom putu.

Ideja za učestvovanje je došla od Nene Brzaković, čiji sin Milutin takođe pohađa ovu školu i koja nije zaboravila koliko je kao dete i sama bila oduševljena živošću i šarenilom koje bi zavladalo tih festivalskih dana u Beogradu. Ona je na jednoj školskoj priredbi roditeljima predstavila Radost Evrope i predložila da se prijave, a kad su se oni saglasili, krenulo se u intenzivne pripreme koje su trajale skoro pola godine.

 

Deca puna utisaka

Jedna Dženifer je saopštila mami: "Ovakvi događaji u mom životu ne bi trebalo nikada da prestanu", mala Nikoleta je bila oduševljena Centrom Sava, dok je za jednog Aleksandra "putovanje bilo previše kratko", a Nenin sin Milutin je važno izjavio da ga "sada zna ceo svet".

Učiteljica Beate je za tačku izabrala finalnu pesmu "Mi smo sva deca ovog sveta" iz dečjeg mjuzikla "Felisitas kunterbund", u kojoj deca igraju i pevaju na nemačkom i ruskom jeziku, a na samom kraju na srpskom uzviknu "Živela deca sveta!" Uz mnogo ličnog angažmana, pre svega Nene kao vrsnog operskog pedagoga, urađen je snimak i poslat komisiji festivala, koji ih je izabrao kao predstavnike jedne od 19 zemalja učesnica.

Pred put je učiteljica Beate uputila decu gde idu, naučila ih nekoliko rečenica na srpskom, a ona je, kako kaže, kupila turistički vodič da bi se informisala.

 

Ukusna jabuka

Majka malog Davida je po njegovom povratku izvestila da joj sin još prepričava dogodovštine kako se sporazumevao sa domaćinima, kao i da je jabuka koju je dobio na prijemu kod Predsednika Tomislava Nikolića bila "naročito ukusna".

– Ono što sam znala o Srbiji i verovatno prvo što svakom Nemcu padne na pamet je rat 90-ih godina. Međutim, moji utisci o Beogradu su veoma impresivni: s jedne strane nova i moderna arhitektura, na drugoj još sačuvane bombardovane zgrade. Beograd je na Dunavu, a svi gradovi na Dunavu su predivni. Srela sam samo ljubazne ljude, iako je saobraćaj prilično haotičan (smeh) i oduševljena sam gostoprimstvom porodica.

– Beogradski domaćini su ih dočekali ispred škole "Branko Radičević" na Novom Beogradu i posle čitavog dana putovanja mališani su bili iscrpljeni i zbunjeni ne znajući šta ih očekuje. Već sledećeg dana govorili su za domaćine "moja familija", "moja mama" – priča Nena.

Deca su donela poklone domaćinima, ali su zauzvrat i sami dobili vredne i lepe poklone.

Učiteljica Beate smatra da upravo ovakvi susreti najbolje pomažu da se sruše predrasude.

– To što se Srbija još vezuje za rat – to jednom mora da prestane. Tamo rastu neki novi mladi koji imaju drugi pogled na svet i nemaju ništa s ružnom prošlošću – istakla je na kraju razgovora za "Vesti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here