EPA/Salvatore di Nolfi
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok

Zapadni Balkan neodvojivi je deo Evrope, pa zemljama tog regiona treba pružiti punu podršku u demokratskom razvijanju i u održavanju stabilnosti, navodi nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je da Evropska unija ne može dopustiti postojanje “sivih zona” na evropskom kontinentu koje bi Rusija iskoristila za širenje svog uticaja i destabilizaciju, a pritom je posebno insistirala na važnosti Zapadnog Balkana.

Berbok u ponedeljak dolazi u posetu Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a u Sarajevu je u večernjim satima najavljen njen susret sa članovima Predsedništva BiH.

– Ne možemo sebi dopustiti da bilo gde u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno da učinimo sve da zatvorimo sve bokove koje Rusija može da iskoristi za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije – ističe Berbok.

To, prema njenim rečima, podrazumeva podršku zemljama Zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima.

– Kao EU, mi pritom imamo zajednički domaći zadatak da i sami budemo na istom putu ka budućnosti dok postavljamo više stolica za evropski sto – navodi nemačka šefica diplomatije aludirajući na politiku proširenja Unije koja bi u svoje članstvo trebalo da prihvati i države Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina je trenutno u fazi u kojoj iščekuje da li će joj Evropski savet na zasedanju najavljenom za 20. i 21. mart odobriti otvaranje pristupnih pregovora i eventualno datum njihovog početka, ali do tada mora da usvoji najmanje još dva reformska zakona, i doneti izmene izbornog zakona.

5 COMMENTS

  1. Vidim koliko je Makedonija od vas dobila,a pristala na sve ustupke pa i ime promenila?Vase sarene lazi odavno su isplivale na pvrsini?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here