Beriša sada odustaje od džihada

0

U Nemačkoj se vodi istraga protiv preko 140 povratnika iz sirijskog rata
 

Beriša je prvi nemački državljanin kome se sudi zbog članstva u Islamskoj državi, a u Nemačku se dobrovoljno vratio u decembru 2013. godine.

Navodno, ništa nije ukazivalo na to da bi sin izbeglica sa Kosova, koji ima dve starije sestre, mogao da bude zavrbovan od strane islamista. Beriša je završio srednju školu i čak igrao fudbal u jevrejskom klubu Makabi u Frankfurtu. Jednom je bio optužen za tešku krađu, ali je postupak bio obustavljen.

 

Sudbine

Povratnika iz Sirije očekuje relativno blaga kazna, maksimalno četiri godine i tri meseca, jer sudije smatraju da mu treba pružiti šansu da se rehabilituje. Od njegovih šest saputnika, sa kojima je krenuo za Siriju, prema saznanjima policije, vratila su se još dvojica, dvojica se i dalje nalaze u ratu, jedan je teško ranjen, a jedan poginuo.

Polaskom u zanatsku školu, počelo je njegovo druženje sa grupom islamista. Oni su na nastavu dolazili u kaftanima sa kapama za molitvu, nisu želeli da razgovaraju sa nastavnicama i izlazili su sa časova kada bi se govorilo o seksualnosti. Svi su posećivali Abubakr džamiju u četvrti Hausen, poznatu po radikalnim propovednicima. Upravo iz te džamije su sedmorica mladića u julu 2013. godine krenula autobusom u Istanbul, a odatle u Siriju.

U povremenim telefonskim razgovorima, sestre su ga molile da se vrati i shvati da je pogrešio. Policija je prisluškivala pojedine telefone, od kojih su neki mogli da se čuju na suđenju.

– Nemam više volje da živim u Nemačkoj. Džihad je individualna obaveza svakog muslimana – ubeđivao je Beriša svoju sestru.

– Sa 25 godina kajaćeš se zbog ovoga što radiš. Ti si mlad, glup i naivan – odgovorila mu je ona.

 

Optuženi je prošao obuku IS-a u gađanju iz kalašnjikova, u sirijskom gradu Alepo, pa je posle polaganja zakletve učestvovao u borbama. Za to je dobijao mesečnu platu od 50 evra, hranu, odeću i oružje.

 

Pokajnici i teroristi

U Nemačkoj se trenutno vodi istraga protiv preko 140 povratnika iz sirijskog rata. "Najveći izazov će, kao i za sve ostale zapadne vlade, biti da utvrde razliku između onih koji su se pokajali i onih koji se vraćaju da bi nastavili sa terorističkim aktivnostima", kaže nemački stručnjak za bezbednost Elmar Tevesen.

Četujući sa sestrom preko interneta, on je pisao da želi da umre kao mučenik. "Odmaram se, idem u borbu, radim svoj posao za Alaha", napisao je preko Skajpa sestri Aferditi u novembru prošle godine. Ubrzo se, međutim, predomislio i u decembru prebegao u Tursku, gde su ga čekali sestra i jedan rođak, sa kojima se vratio u Nemačku.

Dan posle povratka, uhapsila ga je policija u Frankfurtu. Njegov stric je to primio sa olakšanjem: "Bolje u nemačkom zatvoru, nego u ratu u Siriji."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here