EPA/Valdrin Xhemaj
Srpski policajac u Bujanovcu

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša, komentarišući optužbe kosovskog premijera Aljbina Kurtija pre nekoliko dana na račun ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića, da je sa “novosadskim klanom pomogao teroristički napad u Banjskoj 24. septembra”, istakao je da Kurti za to nema nikakvog osnova ali da to radi jer mu Vučević svojim delovanjem remeti planove proterivanja Srba sa Kosova.

– Sigurno da je izjava Aljbina Kurtija i povezivanje ministra odbrane sa nekim novosadskim klanom, degutantna i nema nikakvu potporu – kazao je Beriša za Kosovo onlajn.

Istakao je da on kao predsednik Matice Albanaca Srbije može da potvrdi potpuno drugačiji odnos sadašnjeg ministra, a nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada, prema Albancima, kao i o tome šta je Vučević, kao i predsednik Vučić, učinio za afirmaciju odnosa između albanske nacionalne zajednice sa svim ostalim zajednicama.

Navodeći da može navesti mnogo primera kada je Vučević založio svoj autoritet i lični ugled kako bi pomogao pripadnicima albanske zajednice u Srbiji, Beriša podseća na slučaj kada je u Novom Sadu došlo do tuče mladića u kojoj je teško povređen Kljirim Maljoku.

– Maljoku je bio životno ugrožen, a nije imao zdravstveno osiguranje. Vučević je ličnim autoritetom i angažovanjem učinio da budu preduzete sve mere i pružena sva podrška – ljudska i materijalna za troškove njegovog lečenja, koji nisu bili mali -podseća Beriša.

Beriša kaže da je Vučević učinio konkretno za Maticu Albanaca mnogo toga, od podrške za održavanje bajramske sofre, zatim u zaustavljanju progona i napada na pripadnike albanske zajednice kada je došlo do nemilih događaja u kojima su paljenje pekare.

Ponavlja da Vučević nema nikakve veze sa tenzijama i navodi da on radi na smanjenju tenzija, na pomirenju srpske i albanske zajednice.

– Zato se i ne uklapa jer remeti planove Aljbina Kurtija za čišćenje Srba sa Kosova. Vučević je bio gradonačelnik svih građana Novog Sada, a albanska zajednica nije mala u Novom Sadu. Nikada nije odvajao albansku zajednicu, čak je za albansku zajednicu znao uraditi više nego za ostale. Gađati Miloša Vučevića znači gađati drugog čoveka u državi, koji se bavi normalizacijom odnosa i pravom i pravdom. Vučević ima podršku od albanske zajednice u Srbiji – istakao je Beriša.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here