Berlin razume uzdržanost Srbije zbog Rusije

0

x Kakvi su vaši utisci posle zvanične posete Berlinu?
– Dočekali su nas s novim entuzijazmom, velikom podrškom i poverenjem. Svi su izrazili očekivanja da Nemačka bude prisutna kao partner, kao pomoć i podrška. Stvarno vidim razliku u odnosu na oktobar prošle godine, kada još nismo imali ovako veliko poverenje u ono šta će biti urađeno.
x U nemačkim medijima se nedavna poseta briselskog komesara Štefana Filea tumači kao "opomena", a u srpskoj štampi se govori o "impresivnom napretku"…
– Mislim da je razlika samo u korišćenju izraza. U Berlinu nismo razgovarali o tome kada će Srbija postati članica EU, ali jesmo puno razgovarali o tome šta je sve potrebno uraditi da bi Srbija postala članica, vezano za vladavinu prava, reformu pravosuđa, policije, uvođenje standarda životne sredine… Sada ulazimo u detalje i za to smo dobili apsolutnu podršku.
x Koje su teme posebno dominirale u ovim razgovorima?
– U ovom momentu je najinteresantnije pitanje lažnih azilanata, odnosno nedavne odluke Vlade da predstavi Nacrt zakona i o Srbiji kao sigurnoj zemlji porekla, i što će smanjiti lažno potraživanje azila. Procedure se smanjuju na nedelju dana odlučivanja. Srbija će nastaviti da sprovodi integraciju Roma, pomoć onima koji su vraćeni u Srbiju…
x Da li je od Srbije još nešto zatraženo vezano za azilante?
– Ne. Zapravo, mi smo zamolili kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova da nam pomognu oko migracione politike, jer smo i mi sada postali migratorna zemlja i imamo jako puno azilanata koji dolaze iz drugih krajeva. Nama je potrebna pomoć da na najbolji način uredimo svoju politiku azila. Razgovarali s nama kao sa državom koja više nije treća država nego buduća članica EU.
x Da li je bilo sugestija kako da se Srbija ponaša u odnosu na Rusiju i ukrajinsku krizu?
– Berlin nije propustio da kaže da je potrebno da se Srbija usklađuje sa onim što su pozicije EU u spoljnoj politici, ali isto tako su naglasili da razumeju našu trenutnu uzdržanost.
x Šta je sa nagoveštajima da Brisel marginalizuje proširenje EU?
– Uveravali su nas da to nije poruka koja se šalje zapadnom Balkanu. Naravno, nijedna od tih zemalja još nije spremna da postane članica. Dug put je ispred nas.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here