Bez posla zbog istine o Račku

0

Tačno jedanaest godina od incidenta u Račku, 15. januara 1999. godine, koji je poslužio kao povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, jedan od ključnih aktera ovog događaja, istražni sudija Danica Marinković je ostala bez posla pošto nije reizabrana za sudiju u Apelacionom niti Višem sudu u Kragujevcu gde radi od kada je srpska vojska, policija i administracija napustila Kosovo.

 

Marinkovićeva je te 1999. godine kao istražni sudija Okružnog suda u Prištini rukovodila celokupnom istragom u selu Račak i ustanovila da tamo nije došlo do masakra albanskih civila, već sukoba između najmilitantnijeg krila OVK i srpskih snaga bezbednosti.

U intervju za "Vesti" ova žena tvrdi da je posao izgubila upravo zbog Račka i toga što je o pravoj istini svedočila u Haškom tribunalu.

Bruka države

 

Danica Marinković kaže da će se uskoro pojaviti u Haškom tribunalu kao svedok odbrane u procesu protiv Vlastimira Đorđevića.
– Pozvana sam da bih govorila o onome što se dešavalo na Kosmetu 1998. i 1999. godine. Šta ako tužilac ospori moje svedočenje činjenicom da nisam nikakav stručnjak jer u Srbiji nisam reizbrana za sudiju. Da li će to biti moja ili bruka ove države – pita se Marinković.

Kako to znate?
– Samo par dana pošto sam saznala da nisam na spisku reizabranih sudija, neki prijatelji su mi rekli da sam skinuta bukvalno u poslednjem trenutku i to uz komentar da nisam podobna jer sam vodila istragu o Račku, ali i što sam o tome svedočila u Hagu.

Ko Vam je rekao?
– Ljudi u koje imam poverenja. Doslovce su mi rekli, valjda da me uteše, da je izgleda bilo bolje da sam te 1999. godine poslušala Vilijema Vokera, šefa misije Oebsa da odustanem od uviđaja u ovom selu.

Gde ste konkurisali?
– U Kragujevcu gde radim poslednjih šest godina i to za dva mesta: u Apelacionom i Višem sudu. Da apsurd bude veći u Apelacionom sudu je od 53 potrebnih sudija, izabrano 47, a kvota će se popuniti verovatno početkom februara.

Tražim objašnjenje od Nate Mesarović

 

Zar niste tražili objašnjenje?
– Upravo zbog toga što mi telefoni neprestano zvone i brojne kolege, prijatelji ali i običan svet i iz uže Srbije, ali i Kosmeta su u šoku što nisam izabrana, pismeno sam zatražila od Nate Mesarović, predsednice Vrhovnog suda prijem. Želim da mi kao kolega kolegi saopšti zašto nisam izabrana, jer ne želim da poverujem da je zaista zato što sam pod puščanom vatrom samo radila svoj posao u Račku.

Možda ćete tada biti izabrani?
– Verujte da sam već mesec dana u potpunom šoku. Pa jedan sam od retkih sudija sa normom između 200 i 250 odsto, mada je minimum za reizbor bio 100 posto u prvostepenom i 50 odsto u drugostepenom postupku. Za 34 godine koliko sam sudija nijedan predmet mi nije zastario, nijednom nisam disciplinski kažnjavana, niti sam imala i jednu pritužbu na rad. Da li verujete da čak nisam uspela ni da upoznam Kragujevac jer sam uglavnom bila u sudu. Stvarno mi je teško…

Vratimo se dešavanjima u Račku. Šta ste tačno otkrili u istrazi?
– Kod "miroljubivih seljana" pronašli smo čitav arsenal oružja. Teroristi su na nas pucali tri dana, a kada smo stigli na lice mesta, od leševa nije bilo ni traga, tela su već bila u džamiji, preobučena. Na 37 od 40 tela pronađeni su tragovi barutnih čestica, a ono što sam tvrdila pre 11 godina, tvrdim i danas – Račak je bio jedna velika prevara!

Kako je moguće da za ovaj "masakr" niko nije optužen ili osuđen?
– Pa to samo govori da je istraga koju sam tada sprovela bila dobra i da je svima jasno da je reč o izmišljenom događaju. U Račku nije bilo masakra već sukoba pripadnika OVK i srpske policije. Međutim, Vilijem Voker je insistirao na toj priči jer je očigledno trebalo da posluži kao povod za bombardovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here