Engleski velikan, Partizanov gost u utakmici trećeg kola Lige Evrope (četvrtak, 18.55 časova), stavio među svoje relikvije jedan od najznačajnijih dokumenata klupske istorije.

Posle 53 godine Mančester junajted dolazi u Humsku. Tog aprila 1966, posle revanša u polufinalu Kupa evropskih šampiona na Old Trafordu, ruku je Partizanu morao da pruži i slavni Mat Bezbi (1909-1994), škotski trener koji je posle Drugog svetskog rata udario temelje modernog kluba.

Bezbi se s Junajtedom dogovorio u februaru 1945. Prihvaćeni su njegovi zahtevi da bude ono što se danas u engleskom fudbalu zove menadžer, da se pita za sve u vezi s igračima, da sastavlja tim i da presudno utiče na to ko će biti doveden za pojačanje.

Međutim, posao je zvanično preuzeo 22. oktobra te godine. U međuvremenu otišao je u Bari da nadgleda treninge britanskog armijskog tima.

Njegov prvi ugovor bio je na pet godina i na osam strana. U otkucanom dokumentu podrobno je obrazloženo koja su mu prava i obaveze za godišnju platu od, za današnje piomanje novca, skromnih 675 funti. Mančester je taj papir otkupio za svoj muzej prošle godine od nepoznatog kolekcionara za nepoznatu sumu.

Trener koji je vodio čuvene Bezbijeve bebe jedan je od preživelih u minhenskoj avionskoj nesreći 6. februara 1958, kada se Mančesterov tim vraćao iz Beograda s utakmice protiv Zvezde u Kupu šampiona. Junatedu je 1968. doneo prvu titulu prvaka Evrope. Povukao se u januaru 1969, a nakratko je bio trener i do kraja sezone 1970/71.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here