Bezbrižno nadigravanje

0

Najmlađi folkloraši na sceni

Ova smotra održava se svake druge godine i okuplja srpska folklorna društva iz Bavarske. Ove godine su pored naših društava iz ovog dela Nemačke učestvovali i članovi KUD-a Ostrog iz austrijskog Inzbruka, a kao gosti nastupili su članovi makedonskog društva Oro iz Minhena i Grčko folklorno društvo iz Ingolštata.

 

Reč domaćina:Petar Anđelić i Radmila Agić

Učesnici

Pored tri grupe igrača domaćina, folklorne sekcije Svilen konac, koja deluje u sastavu SKU Ingolštat, na revijalnoj smotri su učestvovali i KUD Mladost Rozenhajm, SKU "Vuk Karadžić" Erlangen, KUD Drina i KUD "Sveti Sava" Augzburg, Srpski pravoslavni folklor "Ćirilo i Metodije" Nirnberg, KUD Jugos, SKU "Rastko", KUD Jelek i KUD Soko iz Minhena, KUD Ostrog Inzbruk. Kao gosti nastupili su igrači makedonskog društva Oro iz Minhena i Grčkog folklornog društva iz Ingolštata.

Na ulazu u dvoranu devojke u srpskim narodnim nošnjama u znak dobrodošlice nudile su gostima pogaču, so i domaću rakiju. Petar Anđelić, predsednik SKU, i sekretar Radmila Agić pozdravili su oko 600 učesnika revijalne smotre i gostiju.

 

Program je počeo pevanjem himne "Bože pravde", u izvođenju učenika Radionice za srpski jezik i kulturu iz Ingolštata, koju vodi Jasmina Lešinski. Deca su recitovala stihove o značaju poznavanja srpskog jezika i kulture. Pevačka grupa KUD-a Svilen konac iz Ingolštata otpevala je pesmu "Udade se, jagodo", a onda je protojerej Milorad Jovanović iz Nirnberga blagoslovio skup, poželeo lepo druženje svim učesnicima i zajedno s njima i posetiocima izgovorio molitvu "Oče naš".

Posle ovog dela krenuo je folklorni program, pa su se na velikoj pozornici smenjivale dečje folklorne grupe i stariji članovi.

 

Pomogli 400 porodica

U velikoj dvorani bio je postavljen štand humanitarne organizacije Srbi za Srbe koja ima svoje predstavnike u Nirnbergu. Aleksandar Mršić i troje saradnika su nudili posetiocima informacije o ovoj organizaciji osnovanoj 2005. godine.

Organizacija Srbi za Srbe je sa ograncima u Srbiji, Republici Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj i SAD do sada prikupila oko pola miliona evra. Taj novac je dodeljen kao pomoć za 400 socijalno ugroženih porodica.

Posetioci su uživali u lepršavoj igri mladosti, bogatstvu i šarenilu srpskih narodnih nošnji i aplaudirali ovim mladim čuvarima srpske kulture i tradicije. U pauzama nastupa folklornih grupa posetioce i učesnike zabavljala je Nada Đorđević, uz muzičku pratnju iz Minhena. Među gostima na ovoj revijalnoj smotri folklora bio je predstavnik Ingolštata Andreas Perlinger, rukovodilac Službe za pitanja stranaca.

Duže od osam sati trajala je smotra da bi na kraju predstavnici organizatora i domaćina svim učesnicima uručili zahvalnice.

 

Radmila Agić, sekretar SKU Ingolštat, kaže da su predstavnici folklornih društava bili zadovoljni organizacijom i programom i da su skoro svi obećali da se ponovo vide na istom mestu za dve godine. Dobra organizacija podrazumevala je rad velike ekipe članova ovog udruženja i svi su oni doprineli da su gosti i posetioci tek sat posle ponoći zadovoljni otišli svojim kućama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here