EPA
Demonstracije u Minhenu: Transparenti protiv Vladimira Putina

Sportistima iz Rusije i Belorusije, koje su u toku, zabranjeno je učešće na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu. Na taj potez se odlučio Međunarodni paraolimpijski komitet, posle brojnih kritika.

– Situacija u olimpijskim selima gde su smešteni sportisti je neodrživa – saopštili su uoči igara koje su počele 5. marta, a predsednik MPK Endru Parsons je uz opasku da sport i politiku ne treba mešati, kazao da iako sportisti nisu krivi, rat je stigao do igara i utiče na njih.

Rusi skoro više nigde neće moći da učestvuju. Klubove iz Rusije je početkom marta izbacila iz takmičenja Evrologa, FIFA i UEFA takođe , a isto se desilo i hokejašima. Početkom marta je to uradila košarkaška federacija FIBA, a neće moći da nastupaju ni atletičari, ni teniske reprezentacije, dok pojedinci mogu da se late reketa, ako se odreknu svoje države.

Ovo je jedna vrsta ludila, nešto nezapamćeno, komentariše za “Vesti” nekadašnji srpski fudbaler Dušan Savić. Našem sagovorniku je neshvatljivo da se sportistima zabrani da usavršavaju svoje talente i da se bave onim što rade i vole.

– Ovakvim potezom prema sportistima se uskraćuje sreća ljudima širom planete koji uživaju u dobrim nadmetanjima – ukazao je naš sagovornik.

Savić podseća da u Rusiji nastupaju sportisti iz SAD i drugih zemalja Zapada, kao i da tamo odlično zarađuju, da su se neki oženili Ruskinjama i da im dobro im je u toj zemlji.

– Sada tim sportistima njihove vlade, američka, britanska i druge, naređuju da zbog situacije u Ukrajini napuste ruske klubove u kojima igraju. To je sumanut zahtev i dokaz da nisu tačne priče kako su sport i politika odvojeni – ukazao je Dušan Savić.

Da to više nije sport već politika, mišljenja je i Bogdan Obradović, teniski trener i bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije. Sankcije su, kako je rekao za “Vesti”, ubitačne za sport, o čemu svedoči i sudbina SR Jugoslavije kada joj je pre 30 godina uvedena takva kaznena mera.

– Treba se setiti kako je bilo nama i našim sportistima kada smo isključeni iz svetske sportske arene. Proizvedena je ogromna šteta, jer nas je neučešće na Olimpijadi 1992. koštalo čak četiri olimpijska ciklusa. Sankcijama su nam uništili gotovo 16 godina i prvenstveno ekipne sportove poput fudbala i košarke. Zato su tadašnji naši najbolji mladi sportisti, morali da nastave da igraju u inostranim klubovima, gde su mogli da nastupe i na međunarodnim takmičenjima – priča on.

Njihov odlazak je, objašnjava Obradović, bio neophodan za njihovu karijeru, jer profesionalno bavljenje sportom, je inače, kraćeg veka.

– Posle juniorskog perioda, sportisti započinju profesionalnu karijeru, u proseku dugu oko 12 godina ili tri ciklusa – ukazuje naš sagovornik.

Sankcije i prekid kontinuiteta su, kako ističe, oštetile više generacija sportista, pa je srpskom sportu bio potreban ozbiljan period za oporavak. Srećom je, prema njegovim rečima, Srbija to uspešno prebrodila i danas je poznata po velikim sportskim uspesima.

– To što su Rusi do sada imali kao sankcije je “lajt” varijanta, a videćemo kako će to ići sa njima dalje – kazao je Obradović.

Sačuvajmo planetu

Bogdan Obradović je ukazao da se cela svetska politika svela na tri sile SAD, Rusiju i Kinu koje su mnogo moćne u odnosu na ostale zemlje. Te velike sile, kaže on, treba da se uozbilje i da se svet okrene ekologiji.

– Da se vratimo ozdravljenju planete koju smo najviše uništili u proteklih pola veka – rekao je Obradović.

Bez himne i zastave

Nova preporuka MOK je da se sportistima iz Rusije, ali i Belorusije zbog solidarisanja sa Moskvom, zabrani takmičenje. Kada je nemoguće da ne učestvuju, MOK smatra da treba da budu sprečeni da to učine pod imenom Rusija. Ruski takmičari su inače, zbog prethodne kazne na Olimpijadi u Pekingu bili bez zastave i himne, umesto koje je emitovan Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog.

Sutra – Bezumna histerija u zemljama Zapada (3): Bez milosti i prema bolesnima