commons.wikimedia
Pripadnici Oružanih snaga BiH

“Stanje u Oružanim snagama BiH prilično je daleko od NATO standarda i BiH će morati puno više da ulaže ukoliko želi da se priključi tom savezu”, kaže Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, ističući da značajan broj zemalja članica NATO ne izdvaja dva posto BDP-a za svoje oružane snage.

– Nisam siguran da Slovenija, Hrvatska i Crna Gora koje su već duže vreme članice NATO-a,  izdvajaju navedeni procenat. Znam da su SAD najglasnije i insistiraju da se ispoštuje i to pravilo, jer su, kako one to kažu, najviše sredstava izdvajale u NATO savezu – kaže Osmić za Radio Slobodna Evropa.

– Na godišnjem nivou Ministarstvo odbrane BiH dobije otprilike između 280 miliona i 290 miliona maraka (od oko 143 do oko 148 miliona evra). Taj budžet uglavnom, a što verovatno neće odgovarati NATO standardima, troši se za plate vojnika i oficira i podoficira… – kaže Osmić i objašnjava da se od tih 280 miliona oko 180 miliona maraka trošilo na plate.

– Još jedan detalj bitno napomenuti, a to je da veliki broj pripadnika Oružanih snaga BiH ne živi u kasarnama, nego u svojim objektima i oni putuju na svoje smene u Oružane snage, odnosno na svoja radna mjesta. Znači, u tom slučaju za sve pripadnike potrebno je izdvojiti sredstva za prevoz, za odvojeni život – navodi Osmić i naglašava da se “vojska prvo treba smestiti u kasarne”, čime će se smanjiti ti troškovi.

– Za neku modernizaciju skoro da ne ostaje ništa. Modernizacija Oružanih snaga BiH uglavnom se sprovodila kroz razne donacije nekoliko prijateljskih zemalja, od strane NATO-a i drugih. Ono što ja znam, najviše doniraju SAD, zatim tu su vrlo prisutni Kina, Turska i nekoliko evropskih zemalja. Najviše su se donirala sredstva vezana za elementarne nepogode, a ne za naoružanje – zaključuje bivši ministar odbrane BiH.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here