EPA/LUDOVIC MARIN
Bil Gejts

S obzriom na to da tenzije između Kine i SAD ne jenjavaju, sve češće se mogu čuti glasine i o trci u naoružanju između dve države na polju veštačke inteligencije, a suosnivač Majkrosofta Bil Gejts nedavno je rekao da ne može da shvati kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopšte funkcionisalo.

– Ne možete da nosite poruke koje ćete deliti drugima, a koje kažu da ne smete nekome nešto da date, jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionisati – istakao je Gejts na konferenciji “Blumberg nju ekonomi forum” u Pekingu.

SAD je dugo imala koristi od otvorenog deljenja rezultata naučnih istraživanja, što je i dalje ogromna prednost, posebno na polju veštačke inteligencije, prenosi B92.net.

Gejts je potpuno uveren da za takav pristup ne postoji alternativa.

– Ko god bude imao otvoren sistem, biće u ogromnoj prednosti. Možete potpuno da ignorišete sve koji će pokušati da zatvore svoje sisteme – poručio je on.

Gejts je posetio Majkrosoftov istraživački centar u Pekingu, koji se bavi upravo veštačkom inteligencijom.

On je naglasio da je deljenje rezultata naučnih istraživanja jedan od razloga što su zaposleni u tom centru i došli da rade za Majkrosoft i dodao da bi oni otišili da rade negde drugde da nije takvog pristupa.

2 COMMENTS

  1. Kauboji su morali da se okrenu vestackoj intelegenciji jer su sa prirodnom oduvek na ratnoj nozi.

  2. Naročito vama:jer bez veštačke ostaste bez inteligencije.O jada od ove aMerike.Sve njima pripada što je tudje.Tako navikli.To je njihov istorijski milje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here