EPA/LUDOVIC MARIN
Bil Gejts

S obzriom na to da tenzije između Kine i SAD ne jenjavaju, sve češće se mogu čuti glasine i o trci u naoružanju između dve države na polju veštačke inteligencije, a suosnivač Majkrosofta Bil Gejts nedavno je rekao da ne može da shvati kako bi razdvajanje ili ograničavanje naučnih istraživanja uopšte funkcionisalo.

– Ne možete da nosite poruke koje ćete deliti drugima, a koje kažu da ne smete nekome nešto da date, jer mu je baka Kineskinja. To neće funkcionisati – istakao je Gejts na konferenciji “Blumberg nju ekonomi forum” u Pekingu.

SAD je dugo imala koristi od otvorenog deljenja rezultata naučnih istraživanja, što je i dalje ogromna prednost, posebno na polju veštačke inteligencije, prenosi B92.net.

Gejts je potpuno uveren da za takav pristup ne postoji alternativa.

– Ko god bude imao otvoren sistem, biće u ogromnoj prednosti. Možete potpuno da ignorišete sve koji će pokušati da zatvore svoje sisteme – poručio je on.

Gejts je posetio Majkrosoftov istraživački centar u Pekingu, koji se bavi upravo veštačkom inteligencijom.

On je naglasio da je deljenje rezultata naučnih istraživanja jedan od razloga što su zaposleni u tom centru i došli da rade za Majkrosoft i dodao da bi oni otišili da rade negde drugde da nije takvog pristupa.

2 KOMENTARA

  1. Naročito vama:jer bez veštačke ostaste bez inteligencije.O jada od ove aMerike.Sve njima pripada što je tudje.Tako navikli.To je njihov istorijski milje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime