pixabay.com
Ilustracija

Ako se častimo hambugerom i gaziranim pićem, prilično treba da zapnemo s vežbanjem da bismo neutralisali tu kalorijsku bombu u svom telu. Međutim, šta ako bi samo jedna šoljica čaja mogla to da učini? I to čaja od biljke koju viđamo na sve strane.

Mislimo na koprivu – kako tvrdi nedavna studija objavljena u naučnom časopisu Nutrients, kopriva bi mogla da bude čudotvorna biljka koja sprečava gojenje, prenosi Index.hr.
Kopriva je samonikla jestiva biljka koja u proleće obilno raste po celom svetu. Njen ekstrakt koristi se u raznim dodacima ishrani, jer je njeno lišće bogato brojnim hranljivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i karotenoide… A po istraživanju grupe naučnika sa Merilend univerziteta, ti listovi mogli bi da postanu i moćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti uzrokovane nekvalitetnom ishranom.

Na osnovu prethodnih istraživanja koja su pokazala da ekstrakt koprive može da poboljša nivo šećera u krvi kod miševa, tim predvođen dr Dajanom N. Obandom, pomislio je da bi hranjenje miševa lišćem biljke koprive moglo zapravo da spreči njihovo debljanje – čak i ako su se hranili masnom hranom. Testirali su tu teoriju.

Uzeli su 36 miševa i podelili ih u četiri grupe. Prva je dobijala hranju s niskim udelom masti tokom 12 nedelja, druga je u istom periodu uzimala hranu s visokim udelom masti, a treća je uz hranu s visokim udelom masti dobijala i koprivu. U četvrtoj grupi miševi su hranjeni s puno masti šest nedelja, a zatim im je šest nedelja u ishranu dodavana kopriva.

Kao što se i očekivalo, ishrana s malo masnoća rezultirala je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem telesne masti nego ishrana s visokim udelom masti. Ali, dodatak koprive u trećoj grupi rezultirao je znatno manjim gojenjem i nakupljanjem masti. U četvrtoj grupi gojenje i nakupljanje masti značajno su se usporili nakon što je kopriva uključena u ishranu.

Zaključak koji je usledio je da kopriva, kada se jede kao biljka (za razliku od ekstrakta), ima pozitivan učinak na metabolizam, mada još nije precizno objašnjeno zašto, a postoji i realan razlog za nadu da će iste efekte imati i na ljude. Ipak, to će zahtevati dodatna istraživanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here