Biskupi protiv prihvatanja homoseksualaca

0

Biskupi nisu prihvatili izveštaj u kome se zagovara pozitivniji stav prema homoskeksualcima
 

Biskupi su odlučili da umesto, kao što je to navedeno u nacrtu izveštaja, gejeve smatraju pojedincima koji imaju darove koje mogu da ponude crkvi, pre homoseksualnost označe kao jedan od problema katoličkih porodica sa kojima moraju da se suočavaju.

 

U revidiranom paragrafu se kaže da "ljudi sa homoseksualnim tendencijama moraju da budu pozdravljeni sa poštovanjem i nežnošću", ali se ponavlja da crkva uči da je brak samo zajednica između muškarca i žene.

 

Za usvajanje prvobitnog teksta paragrafa iz pripremnog izveštaja objavljenog u ponedeljak, 14. oktobra, međutim, nije postojala dvotrećinska većina, neophodna da bi se našao u završnoj verziji izveštaja.

 

Ni preostala dva paragrafa o takođe "škakljivim" temama – da li razvedeni katolici koji su sklopili novi građanski brak mogu da prime pričest – nisu prošla.

 

Ishod glasanja je pokazao duboku podeljenost crkve po nekim od najkontroverznijih pitanja sa kojima se suočavaju katoličke porodice, ocenjuje agencija AP.

 

Iz revidiranog paragrafa o homoseksualcima u nacrtu izveštaja izbačen je deo o prihvatanju seksualne orijentacije gejeva, kao i da homoseksualne zajednice mogu da pruže "dragocenu podršku" partnerima.

 

Papa Franja je insistirao zbog transparentnosti da ceo dokument, uključujući i paragrafe koji nisu usvojeni, bude objavljen, zajedno sa rezultatima glasanja.

Taj dokument će služiti kao osnova za buduće debate do sledećeg sastanka biskupa narednog oktobra.

 

Katolički sinod je u ponedeljak objavio nacrt izveštaja dvonedeljnog sinoda od 5. do 19. oktobra u kojem je iskazana otvorenost bez presedana prema homoseksualcima i nevenčanim katoličkim parovima.

 

Taj nacrt je pisao monsinjor Bruno Forte kojeg je imenovao papa Franja. Forte je teolog poznat po tome što zastupa pastoralnu službu za ljude koji su u "neregularnim" zajednicama.

 

Konzervativci su oštro kritikovali taj nacrt i predložili opsežnu reviziju za ponovno potvrđivanje crkvene doktrine, prema kojoj biti gej predstavlja "suštinski poremećaj", ali da gejevi sami po sebi treba da budu poštovani, kao i da je brak jedino zajednica između muškarca i žene.

 

Po završetku glasanja, papa Franja je prišao grupi novinara koji su čekali ispred sale u kojoj se održavao sinod i zahvalio im što su pratili zasedanje.

 

Konzervativni biskupi oštro su kritikovali novinare jer su izveštavali o dramatičnoj promeni u tonu konačnog izveštaja sa sinoda, iako su medijski izveštaji doslovno prenosili sadržaj tog dokumenta, navodi agencija AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here