commons.wikimedia/Goran_tek-en
Donbas

Ukrajina bi trebalo da prihvati gubitak dela teritorije u zamenu za uspostavljanje mira, jer se mnogi saveznici Kijeva sve više zalažu za diplomatsko rešenje sukoba, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter.

– Mnoge bivše pristalice ukrajinske pobede sada otvoreno izražavaju svoju podršku rešavanju krize diplomatskim putem kojim bi Ukrajina prihvatila status kvo, uključujući gubitak teritorije u zamenu za mir – navodi on.

Prema rečima Ritera, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, povezujući američki prestiž sa ukrajinskim sukobom, smanjila je autoritet Vašingtona na međunarodnoj areni i de fakto sebe osudila na politički neuspeh.

Ruske vlasti navode da su spremne za pregovore i optužuju Ukrajinu da nije voljna da nastavi dijalog. Putin je objasnio da je prekid vatre sa strane Rusije nemoguć dok traje ukrajinska ofanziva. Moskva traži priznanje njenog suvereniteta nad Donbasom, Krimom, Zaporoškom i Hersonskom oblasti, vanblokovski status Ukrajine i prekid isporuka oružja ovoj državi. Ukrajinske vlasti smatraju da je jedina opcija poravnanja granica iz 1991. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here