commons.wikimedia/Lencer
Mapa Ukrajine

Ukrajina će najverovatnije morati da prihvati gubitak teritorija, “bar na neko vreme”, kako bi se obustavile borbe i ona obnovila snagu za dalje borbe, smatra bivši glavnokomandujući Oružanih snaga NATO u Evropi, admiral Džejms Stavridis.

Prema njegovim procenama, Kijev treba da izvuče pouke iz istorije Korejskog rata, ali to neće biti lako prihvaćeno: “Verovatno će morati da pristane, makar privremeno, na okupaciju Krima i povezivanje ovog poluostrva i Rusije kopnenim mostom”.

Stavridis, u autorskom članku za “Blumberg”, priznaje da bi takav scenario teško prihvatile zapadne zemlje, a Rusija bi ga u potpunosti odbacila. Međutim, piše on, Ukrajina nije u poziciji da zahteva povlačenje ruskih trupa, a „prolećno-letnja ofanziva dovela je Kijev u ćorsokak“.

Autor savetuje ukrajinskim vlastima da što pre pronađu sredstva za obnovu zemlje, dobiju pouzdane bezbednosne garancije i započnu pregovore sa Rusijom po principu „zemlja u zamenu za mir“.

Američki potpukovnik u penziji Danijel Dejvis ranije je izrazio mišljenje da će Vladimir Zelenski morati da se pomiri sa gubitkom teritorija i da će početi pregovore sa Rusijom o okončanju neprijateljstava.

Pored toga, američki televizijski kanal NBC, pozivajući se na izvore, javio je da su SAD i Evropa počele da razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o mogućim pregovorima sa Rusijom i o tome šta bi Kijev morao da žrtvuje da bi se postigao mir.

Predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da je pitanje Krima za Rusiju svršena stvar, da je referendum o poluostrvu održan u strogom skladu sa međunarodnim pravom.

1 COMMENT

  1. Zavisi kako bi rusija prihvatila pregovore i mir?
    Ako bi i došlo do toga rusija bi verovatno zahtevala
    potpunu kapitulaciju ukrajine,bez vojske i ijednog
    vojnog oružja.
    Znači:da ukraina nebi imala nikada više biti uzrok
    ikakvog rata.
    A ovako da se samo ustavi rat i opet jovo nanovo
    od toga nema ništa.
    Mislim da rusi nisu ludi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here