Blagoslov i poziv na nastavu

0

Sveštenik Dragan Mićić je poželeo učenicima mnogo uspeha
 

Posle liturgije, protojerej-stavrofor Dragan Mićić pročitao je molitvu i blagosiljao ne samo prisutne đake i vernike, već svu decu bez obzira na to da li su oni učenici veronauke ili ne. On je naglasio da roditelji ne treba da ispisuju decu s časova, iako ona ne idu na nastavu. Problem je što u većini škola direktori odmah na početku školske godine jednostavno kažu da nemaju osobu, odnosno nastavnika da se organizuje nastava, što nije istina.

 

Pravljenje čorbanca

Lepu tradiciju gaji naša crkva u Lincu zajedno sa brojnim parohijanima. Obično se poslednje nedelje u oktobru u porti hrama organizuje takmičenje u pravljenju čorbanca. Tako će i ove godine 26. septembra majstori i ekipe za pripremanje čorbanca imati priliku da pokažu svoje kuvarske sposobnosti.

Roditelji olako odustaju od slanja svojih naslednika na časove s obrazloženjem da deca nemaju vremena i da su prezauzeta.

– Veronauka nas uči ne samoj našoj veri, već i poštovanju naše tradicije i istorije našeg naroda. Deca moraju da znaju svoje poreklo i svoj jezik, a veronauka je jedan od načina. Iako je srpska zajednica u Lincu i Gornjoj Austriji brojna, nemamo nijednog nastavnika maternjeg jezika. Nastavu našoj deci drže nastavnici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, što mora da se promeni. Pojedini naši zemljaci, kada ispunjavaju formulare u rubrikama gde stoji koji jezik govore, oni pišu da je to bosanski. To je takođe nedopustivo – naglasio je posle liturgije sveštenik Mićić.

Svi zainteresovani mogu decu da prijave kod veroučitelja, sveštenika Dragana Mićića (telefon 0660 811 96 61), Ljubomira Bolića (0676 480 91 01) i Bugnera Sorina (0650 380 14 4), kao i veroučitelja Nemanje Mićića ( 0660 404 70 55) i Jovana Bolića (0676 424 75 85). U parohiji u Ensu časove veronauke drže sveštenik Ljubomir Bolić i Grozdana Grujić. U Velsu veroučitelj je Vidosava Spasić, a u parohiji Gmunden sveštenik Novo Lazić.
 

Čestitke Jovanu Boliću

Na kraju bogosluženja sveštenik Dragan Mićić je u svoje i u ime parohije čestitao veroučitelju Jovanu Boliću uspešno odbranjen dilomski rad. Mladi predavač je krajem septembra diplomirao u Beču. Uspeh su mu čestitali i brojni parohijani kao i deca kojoj predaje veronauku u Lincu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here