Falsifikati diploma u ambasadama

0

Sledi detaljna provera: Martin Vajs
 

– Dok su falsifikati u početku bili slabijeg kvaliteta i mogli su lako da se otkriju, od pre godinu dana suočeni smo s visokoprofesionalnim falsifikatima – istakao je portparol ministarstva Martin Vajs.

 

Već u opticaju

Otkriveni falsifikati su visokog kvaliteta, procenjuje ambasada u Prištini i u izveštaju ukazuje da se mora poći od toga da je veći broj falsifikovanih dokumenata već u opticaju.
U izveštaju se konstatuje da je moguće da su ti falsifikati korišćeni i u drugim nemačkim i austrijskim ambasadama, ali i prilikom podnošenja zahteva za dobijanje viza u nadležnim institucijama u tim zemljama.

Ovi sertifikati su u opticaju pre svega u Prištini, ali pošto tamošnje diplomatsko predstavništvo Austrije ne izdaje vize, ovaj problem posebno je izražen u ambasadi u Skoplju.

Službenici austrijskih diplomatskih predstavništava na prostoru Balkana informisani su o ovom problemu i posebno detaljno proveravaju dokumente koja im se predaju, objasnio je Vajs.

U slučaju sumnje službenici se obraćaju jezičkom institutu koji je izdao potvrdu, da utvrde da li je podnosilac molbe stvarno završio kurs.

Konkretno radi se o sertifikatu koji dokazuje nivo A1 znanja nemačkog jezika, što je osnovno poznavanje.

Nemački magazin "Fokus" tvrdi da je u Ambasadi Nemačke u Prištini otkrivena prevara u vezi s izdavanjem određene kategorije viza zbog korišćenja visokoprofesionalno falsifikovanih dokumenata. Pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, magazin objavljuje da je jedan savetnik nemačke policije zadužen za vize i dokumenta, prilikom provere zahteva za dobijanje viza, naišao na falsifikovane sertifikate kursa nemačkog jezika "Gete instituta", koji su potrebni za dobijanje vize.

Kod falsifikovanih dokumenata, prema "Fokusu", reč je o sertifikatima o znanju nemačkog jezika nivoa A1, koji dokazuju da osoba na čije je ime izdat ima osnovno znanje nemačkog jezika.

Ovaj dokument je važan za strance koji žele da se dosele u Nemačku na osnovu spajanja porodice, to jest bračnog partnera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here