EPA/JALIL REZAYEE

Hrvatsko ministarstvo odbrane je, izgleda, slučajno objavilo tajne mape NATO-a u Avganistanu. Skandal se, prema pisanju hrvatskih medija, desio usred konferencije za medije na kojoj je saopšteno da su hrvatski vojnici bili mete terorističkog napada u Kabulu.

Portparolka misije NATO-a u Avganistanu kontaktirala je televiziju N1, nakon što je hrvatsko ministarstvo na konferenciji za novinare objavilo poverljivu informaciju koja je potom objavljena u svim medijima.

Nakon što je ministar Damir Krstičević na konferenciji za novinare rekao da su u terorističkom napadu ranjena trojica hrvatskih vojnika, tokom koje je pokazao i kartu lokacije napada, danas je N1 televiziju kontaktirala zvaničnica NATO-a Debra Ričardson, sa molbom da se ukloni karta na kojoj je bila ucrtana ruta kretanja napadnutog automobila, jer se radi o ugrožavanju bezbednosti i objavi poverljivih podataka.

– Objavljena fotografija vezana za tu priču je poverljiva i nikad nije smela da bude puštena u javnost – rekla je Ričardsonova, dodavši da objava fotografije „ugrožava bezbednost koalicionih snaga u Kabulu“.

Ričardsonova je, na pitanje da li je kontaktirala i hrvatsko ministarstvo, odgovorila: „Verujem da ih NATO kontaktira“.

Oglasio se i ministar Krstičević.

– Ne znam odakle vam ta informacija, sve što je Hrvatska objavila je bilo potrebno i ništa nismo objavili što je bilo nepotrebno i ništa nismo prekršili, vodili smo računa o bezbednosti i vodili smo računa da ljudi u Hrvatskoj budu informisani, da hrvatska javnost bude informisana – rekao je Krstičević.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime