Z. Mirković
Usluge MTEL Austria i u Gracu

Kompanija Telekom Srbija pokrenula je veliki investicioni ciklus, a ambiciozni plan razvoja daje odlične rezultate, jer je profit četiri puta veći nego 2020. godine. Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije, za “Vesti” otkriva da kompanija računa na korisnike u dijaspori i da očekuje da im to bude jedan od bitnih izvora prihoda.

– Naša ćerka firma u Austriji ima više od 100.000 korisnika televizije i mobilne telefonije. Mesečno ostvarujemo prihod veći od milion evra. Sad ćemo to da proširimo u Švajcarsku i Nemačku. Mi već imamo potpisan ugovor s jednim operaterom u Nemačkoj i sve kreće u prvom kvartalu sledeće godine – najavio je prvi čovek Telekoma.

Niz benefita

On kaže da Telekom u Austriji ima osam poslovnica, a za Nemačku predviđaju otvaranje 30 poslovnica u svim mestima gde živi srpska dijaspora u većem broju.

– U tim poslovnicama će moći da se uzme mobilna kartica sa nemačkim brojem i biće potpuno konkurentna sa nemačkim mobilnim operaterima. Čak će korisnici moći da prenesu broj iz nemačkog operatera na našu mrežu sa istim brojem. Sve će biti po popularnoj ceni – kaže Lučić.

Budući korisnici imaće niz benefita, a između ostalog svoju mobilnu karticu moći će da koriste i u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i to bez rominga.

Naš sagovornik objašnjava kako je kompanija rasla poslednjih godina, a prihodi u prvih šest meseci ove godine bili su rekordni.

– Imali smo rast prihoda od devet odsto u odnosu na prošlu godinu, takođe i Ebitda (profit pre oporezivanja i amortizacije, op. aut.) porastao je za 20 procenata. Prihodi su porasli za više od četiri milijarde dinara, što je izuzetno! To samo pokazuje da je ono što smo radili u poslednje tri godine bilo isključivo u pravcu razvoja i rasta Telekoma, a ne, kako bi rekli protivnici i konkurencija, bespotrebno trošenje para. To nas neće zaustaviti u jačanju liderske pozicije – kaže Lučić.

Prema njegovim rečima, kompanija Telekom je ukrupnjala tržište u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a akvizicijama su došli na lidersku poziciju. Na kraju prve polovine ove godine prema izveštaju RATEL-a, postali su broj jedan i to u svim kategorijama: u fiksnoj telefoniji, mobilnoj, kao i po broju internet i TV pretplatnika.

Lideri još godinama

Lučić ističe da je kompanija došla u poziciju u kojoj joj lidersko mesto neće biti ugroženo u narednih deset godina.

– Sa jačanjem Telekoma Srbije, paralelno smo se trudili da transformišemo kompaniju i da krenemo ka novim izvorima prihoda, a to su pre svega televizijski sadržaji i digitalni servisi. Zato smo i krenuli da jačamo naš sportski kanal Arenu, sa planom da bude pravi regionalni lider, što sada i jeste – kaže prvi čovek Telekoma.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi bilo ko racionalno, a ne ostrašćeno, gledao šta je urađeno, video bi da je kompanija radila projekte na isti način kako bi to radila svaka normalna telekomunikaciona kompanija, a to su jačanje i razvoj. Ono što će obradovati sve gledaoce, posebno ljubitelje fudbala, jeste da će od sledeće jeseni Telekom svojim pretplatnicima omogućiti i prenose engleske Premijer lige. Time dobijaju svi i gledaoci i kompanija.

– Za razliku od konkurencije koja nas uvek kritikuje i potencira da je naš fokus informativa i gušenje N1 i Nove S, mi smo govorili da je nama glavna strategija razvoj sportskih kanala. Naša strategija nije bila samo Premijer liga, nego to da sav kvalitetan fudbal grupišemo na jednom mestu. Osim engleske lige, koju ćemo imati na šest godina, mi sad imamo i Ligu šampiona, Ligu Evrope, špansku Primera ligu, italijansku, francusku i domaću srpsku ligu. To je prvi put da će sav kvalitetan fudbal biti na jednom mestu – zaključuje Vladimir Lučić.

Zadovoljni korisnici u Beču

Zbog Arene svi na dobitku

Sagovornik “Vesti” ističe da sve fudbalske lige imaju vrlo transparentne tendere sa jasnim pravilima uključujući Premijer ligu, a srpski operater pobedio je u drugom krugu konkurišući za prava prenosa te lige.

– Bila je vrlo neizvesna bitka. Pobedili smo na vrlo transparentnim tenderima, a sve povike i napadi zapravo govore o nervozi konkurencije koja shvata da sve što smo govorili i najavljivali, na kraju smo i ostvarili. Sledećih deset godina Arena će biti lider u sportskom sadržaju – kaže Lučić.

On dodaje da su zbog Arene svi na dobitku, i građani koji će gledati najkvalitetniji fudbal, a sama kompanija i njene ćerke firme u Srbiji, BiH i Makedoniji će značajno povećati prihode kroz povećanje broja korisnika same Arene kao i značajno povećanje marketing prihoda.

Teorije zavere

– Telekom Srbija je imao znatno teži put razvoja nego neke druge firme u regionu. Bilo nam je teže nego hrvatskom Telekomu, makedonskom, nemačkom Dojče telekomu, francuskom ili austrijskom. Mi smo na tržište mobilne telefonije svojevremeno ušli kao drugi (tadašnji Mobtel je širio tržište), a i kad smo ušli na tržište internet televizije, drugi su već bili tu. Izborili smo se za lidersku poziciju, a oba puta kada smo osvajali tržišta i napravili preokret bio sam na čelu projekata, a drugi put i generalni direktor. Zanimljivo je da to što je hrvatski Telekom lider na svom tržištu, nikome ne smeta, a kada je srpski Telekom lider i najveći operater onda to eto smeta i pokreću se razne teorije. zavere.

Spajanje

– Sve kablovske operatere, koji su bili spojeni u Supernovu, spojili smo sa Telekomom i to će nam omogućiti dalji rast prihoda i racionalizaciju troškova. Spojili smo i našu MTS banku sa Poštanskom štedionicom i time smo postali vlasnik 10 odsto jedne velike i perspektivne banke – kaže Lučić.